Actualitate

Un nou virus atacă tomatele din Franţa după ce a lovit mai multe state europene

Un virus deosebit de periculos ameninţă tomatele şi ardeii din Franţa după ce a afectat mai multe state mari producătoare de legume din Europa (Spania, Italia, Olanda, Grecia sau Marea Britanie) precum şi Turcia, SUA şi China, a anunţat marţi Agenţia pentru Alimentaţie, Sănătate, Securitate Profesională şi de Sănătate din Franţa (Anses), transmite Reuters.

Virusul denumit Tomato brown rugose fruit virus (ToBREV) este inofensiv pentru oameni, dar poate distruge culturi întregi de legume, indiferent dacă sunt în sere, grădini sau câmpuri. Potrivit Anses, virusul poate fi transmis prin seminţele, plantele sau fructele infectate, precum şi prin simplul contact, şi poate supravieţui o perioadă lungă de timp fără a-şi pierde puterea de infectare.

Agenţia subliniază că, în prezent, nu există niciun tratament sau un soi rezistent la acest virus, care a apărut în Orientul Mijlociu în 2014 după care s-a răspândit în Europa în 2018.

„Anses confirmă că există un risc ridicat de introducere şi răspândire a virusului în Franţa cu un impact potenţial semnificativ asupra culturilor, atât pentru sectorul profesional cât şi pentru producţia în fermele de familie”, a informat Agenţia într-un comunicat de presă.

Virusul denumit Tomato brown rugose fruit virus (ToBREV) provoacă apariţia unor pete galbene sau maro pe frunze şi deformarea fructelor, care nu mai pot fi astfel comercializate. Agenţia recomandă distrugerea prin foc a tuturor plantelor care ar putea fi contaminate. De asemenea, Anses recomandă cultivatorilor de legume să cumpere doar seminţe omologate şi, dacă este posibil, din afara ţărilor europene contaminate.

https://agrobiznes.md/ 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *