Actualitate

Un partid propune modificări la Codul Electoral în privința organizării alegerilor în diasporă

Într-o conferință de presă, șeful fracțiunii PLDM, Tudor Deliu, a declarat că se propune ca cetățenii din diasporă să poată vota cu buletinul de identitate al cetățeanului Republicii Moldova, buletinul de identitate provizoriu cu mențiunea privind cetățenia Republicii Moldova, dar și cu pașaportul pentru intrare-ieșire din țară. O altă propunere este ca alegerile să fie organizate peste hotare două zile la rând – sâmbătă și duminică sau în orice alte două zile consecutive indicate în actul de stabilire a alegerilor. Pentru fiecare zi de alegeri, biroul electoral al secției de votare ar urma să întocmească procese verbale separate privind rezultatele votării.

În proiect, PLDM propune ca secțiile de votare constituite în afara țării să fie asigurate cu cel puțin cinci mii de buletine de vot, și nu trei mii, cum este în prezent. Liberal-democrații mai propun ca și cetățenii din diasporă să aibă posibilitatea să-și finanțeze candidatul sau partidul favorit, cu cel mult cinci salarii medii lunare pe economie pe parcursul unui an.

Tudor Deliu a declarat că, potrivit ultimelor date prezentate de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, numărul de cetățeni aflați peste hotarele țării în anul 2016 era de 805,5 mii persoane, ceea ce reprezintă 21% din numărul total al populației Republicii Moldova. Totodată, potrivit altor date, constatate de către Comisia de la Veneția, la sfârșitul anului 2017, numărul real de alegători, cetățeni ai Republicii Moldova, aflați peste hotare permanent sau temporar constituie 1/3 din numărul de alegători incluși în listele electorale.

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *