Actualitate

Un pas spre normalitate. Buletinele de vot vor fi tipărite într-o singură limbă – limba română

Noul Cod Electoral, aprobat în prima lectură de Parlament, prevede tipărirea buletinelor de vot doar în limba română, în rusă fiind tipărite doar materialele electorale informative. Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale a menționat în timpul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” că buletinul de vot conține informații simple care pot fi citite de orice om care deține cetățenia Republicii Moldova. Mai mult, potrivit reprezentantului CEC, în secțiile de vot vor exista materiale informative tipărite în toate limbile minorităților etnice care vor explica procesul electoral, notează IPN.

La alegerile parlamentare anticipate din 2021, din tirajul total de peste 3,6 milioane de buletine de vot, în limba rusă au fost tipărite aproape 700 de mii de buletine. Dacă Parlamentul va aproba în lectura a doua actuala formulă a Codului Electoral, atunci la următorul scrutin nu va mai fi tipărit niciun buletin în limba rusă. Vicepreședintele CEC spune că buletinul de vot nu conține informații atât de complicate, încât să nu poată fi înțelese de orice cetățean al Republicii Moldova.

Buletinele vor fi tipărite într-o singură limbă, limba română. Vor exista materiale informative nu doar în limba rusă, vor exista inclusiv modele de buletine de vot în alte limbi pentru acele persoane care nu posedă limba de stat. E vorba de pliante care vor fi plasate la intrarea în secția de votare, unde este indicat modelul buletinului, procedurile electorale, cum se completează un buletin de vot. Ele vor fi traduse în mai multe limbi, anume pentru a facilita integrarea tuturor minorităților. Dincolo de minoritatea rusă avem și minoritatea găgăuză, bulgară, avem ucraineni, romi. Pentru toate minoritățile trebuie să creăm facilități și condiții”, a spus Pavel Postica în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

„Atunci când într-o localitate știm că locuiesc cetățenii unei anumite minorități, acolo vom pune la dispoziție materiale informative în limba respectivă, dar nu buletine de vot. Cred că este destul de simplu pentru orice cetățean al Republicii Moldova să citească numele și prenumele unui candidat și denumirea unui partid politic, altă informație în buletinul de vot nu este, în afară de denumirea că e buletin de vot, tipul alegerilor, prezidențiale, parlamentare, locale generale sau referendum și data. Nu sunt informații foarte complicate care nu ar putea fi citite de orice persoană. Dar chiar dacă cineva are nevoie de asistență și ajutor, această asistență și acum le este acordată cetățenilor. Nu trebuie să facem tragedie din acest lucru”, a mai spus vicepreședintele CEC.

IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Credetzi ca frantza face buletine bpentru
    toate minoritaatzile din frantza ????
    Trebue sa stii franceza si PUNCTUM.
    NUmai noiu ne scremem cu rusa , fara
    rusa , cu bulgari , fara bulgari, c u gaga
    tzi, fara gagautzi etc, etc .
    Stat slab si fricos.
    Decidetzi ca in UE si atat.
    Nu esti de acord acolo esti invitat sa
    pleci in alta parte. Fara menajamente .

  2. Cum este rezolvată problema analfabetismului? Mai mult de 20 de procente din populația republicii moldoveniste intră în această categorie, în diferitele ei forme.
    Analfabetism primar: când un om nu a învățat să scrie și să citească;
    Analfabetism secundar: când cineva s-a dezobișnuit să scrie și să citească;
    Semianalfabetism: când un om poate să citească, dar nu se poate exprima în scris;
    Analfabetism funcțional: când un om recunoaște literele și este capabil să-și scrie numele și câteva cuvinte, dar nu este capabil să înțeleagă, sau să îțeleagă suficient de repede, sensul unui text mai lung.
    Nu este cazul să facem referire la analfabetismul funcțional politic, pentru că este o disfuncție istorică, cultivată pecuniar de distinși ”alfabeți”, licențiați în… analfabetism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *