Externe

Un politician de opoziție care a candidat împotriva lui Lukașenko a fost arestat la Minsk

Un politician de opoziție care a candidat împotriva președintelui belarus, Aleksandr Lukașenko la alegerile prezidențiale controversate din anul 2020 a fost arestat, a anunțat echipa sa, potrivit Reuters.

În vârstă de 41 de ani, Andrei Dmitriev, un activist care conduce o mișcare socială împotriva lui Lukașenko, a fost reținut miercuri, 11 ianuarie, în capitala Minsk, conform unui mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

Motivul arestării nu a fost menționat încă, se mai menționează în mesaj.

Autoritățile din Belarus nu au comentat despre reținerea opozantului.

La putere din 1994, Lukașenko și-a revendicat victoria la scrutinul din 2020, umbrit de acuzații de fraudă și de o represiune dură împotriva opoziției dusă de autoritățile loiale liderului autoritar.

Anunțul său de victorie asupra principalei candidate a opoziției, Svetlana Tihanovskaia, a dus la săptămâni de proteste masive în care sute de mii de belaruși au ieșit în stradă cerându-i lui Lukașenko să demisioneze.

Ulterior, Dmitriev a ieșit pe locul al patrulea la alegeri, cu 1,2% din voturi, conform rezultatelor oficiale.

Lukașenko, aliatul fidel al dictatorului rus Vladimir Putin, a reprimat violent protestele, iar de atunci și-a intensificat campania de represiune pentru a reduce la tăcere opoziția politică internă.

Organizațiile de apărare a drepturilor omului estimează că există circa 1.500 de deținuți politici în Belarus ca urma a represiunii. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *