Social

Un post TV din R. Moldova, afiliat lui Șor, amendat cu 7000 de lei. Care este motivul

ORIZONT TV, post de televiziune afiliat lui Ilan Șor, a fost amendat, în ședința de vineri, 28 iulie, a Consiliului Audiovizualului (CA), cu 7000 de lei. Acesta nu și-a respectat propria Concepție generală a serviciului de programe, aprobată în baza unei grile prezentate în ianuarie 2023 și care a fost modificată în totalitate o lună mai târziu, potrivit Realitatea.md.

„La compartimentul Producție a altor producători, Orizont TV a indicat 28% de programe realizate în statele membre ale Uniunii Europene, însă a difuzat 47,33%. Peste 31% dintre acestea sunt realizate de producători din statele UE, iar aproape 16% – de producători ce nu se află sub jurisdicția Republicii Moldova (seriale din Federația Rusă). La compartimentul Programe achiziționaterealizate de furnizorii ce nu se află sub jurisdicția Republicii Moldova (filme și seriale, inclusiv documentare, originea – SUA), serviciul de televiziune indică 26%, însă au fost difuzate 8,43% – programe din Federația Rusă de la „Телекомпания HTB”. Direcția control servicii media a mai atestat devieri de 7,30% la compartimentul „Programe informative și analitice”, de peste 6% la „Filme”, de 1,36% la „Alte tipuri de emisiuni” și devieri la „programe educaționale și culturale””, informează CA.

Membrul CA, Ruslan Mihalevschi, care a venit cu propunerea de a iniția controlul, a precizat că programele difuzate anterior de serviciile media TV6 și Orhei TV au trecut, în bază de contract, la ORIZONT TV.

„Acest fapt este un aspect agravant. Este o mare diferență între angajamentul postului de a difuza programe din SUA, și transmiterea, de fapt, a serialelor din Federația Rusă. Este important să ne uităm nu doar la cifre, ci și să analizăm contextul”, a mai menționat Ruslan Mihalevschi.

CA urmează să seziseze Consiliul Concurenței în vederea examinării practicii de a încheia contracte între două companii concurente, și a conformității cu legislația concurențială. De asemenea, urmează să fie sesizat Serviciul Fiscal de Stat în vederea verificării mijloacelor financiare ale furnizorului de servicii media.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *