CSI / RusiaInternaționalRăzboiUcrainaUE / Nato

Un președinte dintr-o țară NATO dezvăluie antidotul contra lui Putin: Americanii nu trebuie să mai verse sânge

Războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina acum mai bine de 530 de zile nu dă semne că s-ar termina prea curând, iar sfârșitul acestuia este unul imprevizibil. Acum, președintele unei țări NATO din estul Europei, Polonia, Andrzej Duda, știe cum trebuie oprit Putin, printr-un sprijin militar susținut pentru Kiev, astfel încât să nu mai fie necesar ca ”americanii să mai verse sânge în Europa”.

Oficialul polonez spune că Rusia trebuie oprită acum, pentru ca mai târziu, soldații americani să nu mai fie nevoiți să verse sânge pe bătrânul continent, așa cum au făcut-o în ambele războaie mondiale din secolul al XX-lea, potrivit TVP World.

De asemenea, liderul polonez a adăugat că va presa Casa Albă pentru ca Ucraina să primească o invitație de a se alătura NATO la summitul de anul viitor de la Washington.

În timpul unui interviu pentru Washington Post, Duda a fost întrebat, printre altele, de ce dreapta americană – dintre care unii se opun trimiterii de ajutor în Ucraina – ar trebui să susțină lupta țării.

Șeful statului polonez a subliniat că Putin visează să recâștige teritoriul Imperiului Rus. El a subliniat că, pentru a preveni extinderea acestui conflict într-un scenariu asemănător celui de-Al Doilea Război Mondial, dictatorul rus trebuie oprit cât mai curând posibil.

Președintele a spus că nu este îngrijorat de cine va câștiga alegerile prezidențiale din 2024, întrucât ambele părți înțeleg perfect amenințarea pe care o reprezintă Putin. ”Nu facem un act de caritate pentru Ucraina”, a mai spus Duda. ”Ajutorul trimis din țările occidentale, precum și ucrainenii care își dau viața pentru a-și proteja libertatea lor și a noastră, nu este un act de caritate”.

„Aș spune așa: nu văd asta în aceste categorii – nici că facem un act de caritate pentru Ucraina, nici că Ucraina face caritate pentru noi”, a spus el. Președintele polonez a adăugat că „Astăzi, ucrainenii luptă împotriva Rusiei pentru apărarea independenței, suveranității, libertății și a propriului teritoriu. Ei se apără.”

Fiind întrebat dacă Ucraina are în prezent suficiente arme pentru a face diferența în prima linie, Duda a spus că, în timp ce ucrainenii au în prezent echipamente mai moderne decât Rusia, datorită ajutorului din partea Occidentului, inclusiv a Poloniei, răspunsul este „probabil nu”.

„Știm acest lucru prin faptul că în prezent nu sunt capabili să efectueze o contraofensivă foarte decisivă împotriva armatei ruse. Pentru a scurta povestea lungă, au nevoie de mai multă asistență”, a spus Duda.

Președintele polonez a abordat și problema amenințărilor Rusiei de a folosi arme nucleare. Duda crede că Kremlinul nu ar îndrăzni să facă o astfel de mișcare.

„Cred că Rusia nu va recurge la utilizarea armelor nucleare în Ucraina. Asta nu numai pentru că Vladimir Putin nu le va folosi. Cred că arsenalul nuclear din Rusia se află sub controlul colectiv al mai multor oameni – și că nu este doar la latitudinea exclusivă a lui Vladimir Putin. Deci este nevoie de mai mult de o persoană pentru a decide”, a spus el.

„Nu este problema dacă Putin și alți lideri ruși vor înceta într-o zi să mai dorească să conducă Ucraina. Ei vor să conducă lumea. Întrebarea este dacă să îi lăsăm… Cred că nu îi putem lăsa. Nu putem tolera schimbările de frontieră în Europa prin forță”, a conchis Duda.

Sursa: Ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *