Timpul Local

Un primar şi-a adunat consătenii la Chişinău

Primarul satului Colibaşi din r-nul Cahul, Ion Dolganiuc, împreună cu echipa sa au adus tradiţia autentică a satului moldovenesc în capitala Moldovei.

La eveniment au participat reprezentanţi ai patru generaţii, originari din s. Colibaşi. Cel mai în vârstă consătean prezent la întrunire s-a născut în 1936, iar cel mai tânăr – în 1984. În capitală sunt mulţi oameni născuţi în această localitate. La manifestare au venit circa 150 de colibăşeni, printre care: Ion Comanici, om emerit, colaborator ştiinţific principal la Academia de Ştiinţe a Moldovei; Alexandru Marin, profesor la Universitatea Tehnică din Moldova, doctor honoris causa al Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi, România; Vasile Cartofeanu, decanul Facultăţii de Matematică a UTM; generalul Gheorghe Mihai, precum şi mulţi economişti, medici, pedagogi, oameni de afaceri şi alte personalităţi ce provin din satul Colibaşi.

După lungi amintiri din copilărie, sătenii au gustat din tocana din miel şi din alte bucate gătite ca la Colibaşi, apoi au dansat sub muzica autohtonă. Printre instrumentele folclorice prezente la manifestare a fost şi toba părtaşă a copilăriei şi adolescenţei fiecărui colibăşean. Artiştii din satul Colibaşi s-au bucurat de multă faimă în toate timpurile şi n-au lipsit nici de data aceasta de la remarcabila comuniune.
Dansul colibăşenilor din mun. Chişinău a întruchipat unirea timpurilor, prin care cei prezenţi la eveniment au dovedit o legătură strânsă între generaţii şi tradiţii.

Solicitat de TIMPUL, primarul satului Colibaşi, Ion Dolganiuc, a explicat că iniţiativa sa are drept cauză, înainte de toate, meritul colibăşenilor, precum şi faptul că este onorat să cultive comunicarea între cei plecaţi din sat. Domnul Dolganiuc este mândru pentru consătenii săi care, oriunde ar pleca, ştiu să păstreze datina, obiceiurile şi credinţa moştenită. Astfel, echipa administraţiei locale Colibaşi a dat startul unei frumoase tradiţii demne de urmat de doritorii care nu vor să dea uitării locul de baştină. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *