Justiție

Un procuror din Capitală, pe banca acuzațiilor. Acuzatorul a divulgat datele urmăririi penale, cauzând prejudicii de milioane de lei

Un procuror din Chișinău a ajuns pe banca acuzaților, fiind învinuit de săvârșirea infracțiunii de constrângere de a face declarații și divulgarea datelor urmăririi penale.

Precum anunță Procuratura Anticorupție (PA), urmărirea penală a fost pornită în luna decembrie 2021, în baza unei plângeri depuse de un martor într-un proces care a declarat că ar fi fost constrâns să depună mărturii în favoarea uneia dintre părți într-un dosar penal. De asemenea, procurorul a divulgat date din dosar, ceea ce a generat prejudicii morale și materiale de milioane de lei participanților la proces.

„Învinuitul, în perioada februarie 2020 – septembrie 2021, deținând funcția de procuror în Procuratura Generală, exercitând urmărirea penală într-o cauză penală, a realizat acte ilegale de influențare asupra unui martor, în vederea constrângerii depunerii declarațiilor în favoarea părții vătămate din cadrul acelui dosar. Tot el, exercitând urmărirea penală în aceeași cauză penală, în mod intenționat, a divulgat datele urmăririi penale referitor la probele administrate și persoanele vizate în ancheta penală, care au fost făcute publice în mass-media, acțiuni prin care a cauzat prejudicii morale și materiale de aproximativ 10 milioane lei participanților la proces”, se menționează în comunicatul emis de procurori.

Învinuitul pledează nevinovat.

Astfel, dacă îi va fi demonstrată vinovăția, acesta riscă închisoare de la 2 la 6 ani cu amendă în mărime de la 57 500 la 67 500 lei, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de 5 ani și amendă în mărime de la 42 500 la 67 500 lei cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 3 ani.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *