Justiție

Un procuror din Orhei și un avocat, trimiși în judecată: Sunt acuzați de falsificarea probelor în procesul penal și fals în acte publice

Un procuror din cadrul Procuraturii raionului Orhei acuzat de comiterea coruperii pasive, falsificarea probelor în procesul penal și fals în acte publice și un avocat, acuzat de comiterea infracțiunii de trafic de influență, corupere activă și folosirea documentelor oficiale false, vor compărea în fața magistraților, transmite Vocea Basarabiei.

Procuratura Anticorupție (PA) anunță că urmărirea penală pe prezenta cauză a fost pornită în luna iunie 2022, când o femeie din Orhei, care avea statut de învinuit într-o cauză penală, s-a plâns organelor competente că avocatul său pretinde suma de 10.000 euro pentru a fi transmiși ulterior procurorului de caz, pentru ca acesta să-i recalifice faptele infracționale incriminate, astfel încât aceste acțiuni să permită ulterior adoptarea unei soluții de încetare a urmăririi penale în temeiul Legii cu privire la amnistie.

„În procesul documentării faptelor infracționale sesizate s-a stabilit implicarea directă în comiterea infracțiunilor și a procurorului din cadrul Procuraturii raionului Orhei, care conducea urmărirea penală pe caz, faptul dat condiționând pornirea urmăriri penale în privința acestuia de către Procurorul General. Potrivit materialelor cauzei penale, procurorul a pretins, acceptat și primit sumă de 10.000 euro de la avocat în luna iulie 2022. Suma respectivă a fost transmisă de denunțător către avocat sub controlul procurorilor anticorupție și ofițerilor SPIA al MAI în două tranșe, una de 7.000 euro și a doua de 3.000 euro”, precizează Procuratura Anticorupție (PA).

La data de 16 septembrie 2022, avocatul a fost reținut imediat după ce a obținut o decizie favorabilă de la procuror și respectiv, după ce a acceptat a doua tranșă a mitei în sumă de 3.000 de euro. Tot în aceeași zi au fost efectuate percheziții la birourile de serviciu și la domiciliile procurorului și avocatului vizat.

În vederea reparării prejudiciului cauzat prin infracțiuni și eventualei achitări a amenzii, la caz au fost aplicate sechestre pe bunurile imobile și mobile ale procurorului și avocatului în valoare de peste 1,3 mln lei.

Învinuiții nu își recunosc vinovăția, iar cauza penală a fost deferită justiției, fiind expediată în Judecătoria Orhei.

Dacă va fi găsit culpabil de comiterea infracțiunilor de corupție nominalizate, procurorul riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 7 la 15 ani, o amenda de 400.000 la 500.000 lei, și privarea de drept de a ocupa anumite funcții publice pe un termen de la 10 la 15 ani. În cazul avocatului, legea prevede o pedeapsă de la 6 la 12 ani de închisoare, amendă în mărime de la 300.000 la 400.000 lei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *