Actualitate

Un procuror este învinuit de abuz în serviciu la investigarea unei crime

Potrivit unui comunicat de presă remis de Procuratura Generală, procurorul, fiind conducătorul grupului de urmărire penală pentru investigarea cazului, a tăinuit 79 de suporturi electronice cu înregistrările interceptărilor telefonice realizate în procesul măsurilor speciale de investigaţii. Din conţinutul acestor înregistrări reieşea că procurorul ar fi fost influenţat pentru a-i favoriza situaţia învinuitului prin excluderea unui capăt de acuzare. Conştientizând faptul că în cazul în care interceptările vor deveni cunoscute, atunci ar putea fi recuzat şi supus unei anchete disciplinare sau unei investigaţii penale prin prisma săvârşirii unor acte de corupţie, procurorul nu le-a prezentat judecătorului de instrucţie.

De asemenea, s-a mai constatat că la încadrarea juridică a faptelor persoanei acuzate de comiterea tâlhăriei, soldate cu omorul cetăţeanului olandez, procurorul a muşamalizat concluziile experţilor şi încadrările juridice date de către autorităţile olandeze. Procurorul a exclus din acuzaţie fapta de omor intenţionat comisă de către acesta şi a expediat dosarul în judecată doar pentru infracţiunea de tâlhărie.

Ulterior, un alt acuzator de stat a retras cauza penală din instanţă pentru modificarea acuzării inculpatului în sensul agravării ei, incriminindu-i şi savârşirea omorului intenţionat. Ca rezultat, inculpatul a fost recunoscut culpabil şi condamnat la 20 de ani închisoare.

Cauza penală a fost expediată pentru examinare Judecătoriei sectorului Râşcani, iar dacă va fi recunoscut culpabil de cele incriminate, fostul procuror riscă amendă până la 40 de mii de lei sau închisoare până la şase ani. În ambele cazuri va fi privat de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la cinci la zece ani. 

IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *