Economie

Un proiect – răspuns la schimbările climatice va fi lansat în Republica Moldova cu ajutorul Japoniei

Un grup de experți din Japonia efectuează în Republica Moldova un studiu pentru implementarea unui proiect inovator de producere a energiei regenerabile, care promite să aducă beneficii semnificative pentru mediul înconjurător, economia locală și securitatea energetică a țării, transmite MOLDPRES cu referire la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA). 

Potrivit ministerului, acest proiect de producere a energiei din resturi vegetale, care utilizează materie primă agricolă și dejecții de la întreprinderile zootehnice, se bazează pe un circuit închis, cu valorificare maximă a produselor agricole și derivatelor acestora.

„Intenția de a contribui prin implementarea proiectului dat la reducerea emisiilor de carbon și dependenței de sursele tradiționale de energie, precum și diversificarea mixului energetic al țării va contribui la minimizarea pierderilor de energie și materiale. Prin utilizarea resurselor locale acest proiect va reduce dependența de importurile de energie și va aduce venituri în întreprinderile din sectorul agroindustrial, precum și economii semnificative pentru bugetul național”, afirmă Vasile Şarban, secretar de stat la MAIA.

De asemenea, oficialul a relevat că Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare întotdeauna a avut o colaborare eficientă cu  partenerii niponi.

„Suntem recunoscători Guvernului Japoniei pentru parteneriatul și sprijinul oferit în implementarea mai multor proiecte din sectorul agricol, inclusiv a acestui proiect inovator, care va permite utilizarea resturilor vegetale și micșorarea costurilor de producție în sectorul agroalimentar, precum şi asigurarea unui viitor mai durabil pentru generațiile viitoare”, a subliniat Vasile Șarban.

Proiectul va aduce economii semnificative pentru bugetul național, contribuind şi la atenuarea schimbărilor climatice. De asemenea, va crea locuri de muncă și va atrage investiții în sectorul energiei regenerabile din Republica Moldova, consolidând astfel economia țării, rezumă MAIA.

Foto: MAIA

img23007464
img23007464

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *