Actualitate

Un senator american acuză USAID că irosește bani în Moldova

Într-o ultimă versiune a raportului „The Waste Report”, senatorul republican Rand Paul afirmă că USAID a irosit a cheltuit aproape jumătate de milion de dolari în industria vinicolă a Moldovei, „ce nu a adus nici un strop de vin”.

Potrivit senatorului, banii au ajuns la Agenția Națională a Moldovei pentru Dezvoltare Rurală. Pentru a beneficia de grant, vinificatorii trebuie să fie înregistrați în Registrul Vinului și al viței-de-vie (în engleză „Wine and Vine Registry”).

„Se pare că în 2007, guvernul Moldovei a adoptat o lege ce regulează numeroase aspecte ale industriei. Una dintre ele este înregistrarea obligatorie a tuturor entităților implicate în procesul de cultivare a viței-de-vie, a vinificației”, scrie senatorul pe site-ul său, www.paul.senate.gov. Conform oficialului, țara noastră nu deține date oficiale ale tuturor specialiștilor din industrie ce ar putea accesa finanțările. „Pentru asta, vor fi tipărite afișe și se vor organiza instruiri. Vor fi create echipe a câte doi oameni care vor merge la vinificatori și-i vor încuraja să se înregistreze”, continuă republicanul. Deși înregistrarea în Registru este o condiție obligatorie, ea presupune, totuși, implicarea voluntară a vinificatorilor. Deși recunoaște că marii producători se vor înregistra cu ușurință, senatorul rămâne sceptic că micii vinificatori din satele Moldovei se vor înregistra și vor putea beneficia de banii americani. „Întreaga schemă ar putea nici să nu funcționeze”, notează oficialul, deși banii contribuabililor americani se află deja în vistieria Moldovei.

timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *