CSI / RusiaExterne

Un senator japonez prorus, Muneo Suzuki, efectuează o vizită în Rusia şi îşi pune într-o situaţie stânjenitoare partidul şi Guvernul

Un senator japonez prorus, Muneo Suzuki, a efectuat o vizită la Moscova – o premieră de la invazia Ucrainei de către Rusia în februarie 2022 -, care a luat prin surprindere Guvernul japonez, care critică marţi această iniţiativă personală, relatează News.ro.

Ministerul rus de Externe a anunţat o întâlnire tête-à-tête, luni, între adjunctul ministrului rus de Externe Andrei Rudenko şi Muneo Suzuki, un senator din cadrul Partidului japonez al Inovaţiei (populist, în opoziţie).

”Guvernul nu a fost informat de către Muneo Suzuki cu privire la vizita sa în Rusia”, anunţă marţi, într-o conferinţă de presă obişnuită, un purtător de cuvânt al Guvernului japonez, Hirokazu Matsuno.

Tokyo condamnă ferm invazia rusă a Ucrainei de la începutul acesteia şi a impus Moscovei sancţiuni, ca aliaţii săi din Occident.

Japonia îşi sfătuieşte cetăţenii să nu se ducă în Rusia ”indiferent de motiv”, a subliniat ministrul japonez de Externe Yoko Kamikawa, un consemn care se aplică şi parlamentarilor, a lăsat ea de înţeles.

”Nu suntem în măsură să comentăm motivele vizitei în Rusia a senatorului Muneo Suzuki şi detaliile agendei sale”, a declarat ea.

Senatorul a plecat la Moscova duminică, într-o ”călătorie de inspecţie”, a anunţat marţi secretarul acestuia, Shinji Akamatsu, precizând că senatorul a efectuat această vizită ”în numele propriei sale viziuni a interesului naţional”.

Însă această iniţiativă stânjeneşte inclusiv partidul din care face parte, care a anunţat că preconizează să-l convoace pe Muneo Suzuki la întoarcere pentru a da explicaţii.

Ministerul rus de Externe a subliniat într-un comunicat ”contribuţia importantă” a lui Muneo Suzuki la dezvoltarea relaţiilor ruso-japoneze şi şi-a exprimat regretul cu privire la faptul că această veche cooperare bilaterală este ”deliberat distrusă în prezent” de sancţiuni impuse Rusiei de către Japonia ”pentru a place Statelor Unite şi din cauza ”orientării antiruse a Occidentului colectiv”.

UN POLITICIAN CU UN TRECUT SULFUROS

Muneo Suzuki, în vârstă de 75 de ani, este cunoscut de mult timp drept un susţinător al unei consolidări a relaţiilor Japoniei cu Rusia.

El a fost acuzat şi condamnat cu privire la corupţie, la începutul anilor 2000, iar acest lucru l-a obligat să părăsească Partidul Liberal Democrat (PLD, dreapta consevatoare), principala formaţiune japoneză, aflată la putere.

Însă acest trecut sulfuros nu l-a împiedicat, în anii 2010, să devină un consilier dplomatic informal al premierului de atunci Shinzo Abe, o perioadă în care acesta încerca să ”reîncălzească” relaţiile cu Moscova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *