Actualitate

Un soldat rus din Harkov i-a spus tatălui său, într-un apel interceptat de serviciile secrete ucrainene, că „totul e rău”, că Rusia „pierde” și că nu au ”unde să fugă”

Un soldat rus i-a spus tatălui său, într-o convorbire telefonică interceptată de serviciile secrete ucrainene, că colegii săi de trupă nu au “unde să fugă”, în timp ce Ucraina își continuă contraofensiva în ritm alert.

Serviciul de informații al Ucrainei a publicat luni ceea ce a declarat că este o convorbire telefonică între un soldat rus din regiunea nordică Harkov – unde forțele președintelui Vladimir Putin au fost înfrânte în ultimele zile – și tatăl său.

Totul este rău, tată“, i-a spus soldatul tatălui său când a fost întrebat cum merg lucrurile,

Pierdem, cu siguranță“.

“Îți spun, serios, știi câți răniți avem?”, a continuat soldatul, potrivit raportului. “Nu avem unde să fugim. Ei continuă să avanseze, să avanseze, să avanseze, să avanseze”.

Convorbirea telefonică are loc în contextul în care atât Ucraina, cât și Rusia continuă să publice conținuturi care par să normalizeze suferința forțelor inamice sau să sublinieze statutul lor demoralizat, ca parte a unui război informațional mai amplu pe care cele două părți îl duc pentru publicul intern și internațional.

De asemenea, are loc în timp ce Ucraina își continuă contraofensiva rapidă în regiunea nord-estică Harkov, unde, de la începutul lunii septembrie, forțele sale au recuperat mii de kilometri pătrați de teritoriu deținut anterior de Rusia.

Presa de stat rusă a prezentat eșecurile Moscovei și dificultățile de pe câmpul de luptă drept “regrupare a forțelor”.

Între timp, viteza de înaintare a Ucrainei a uimit trupele rusești – făcându-le să fugă de pe poziții și chiar să jefuiască bunuri și vehicule ale locuitorilor în timp ce fug, potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei. Soldații ruși care au fugit au lăsat în urmă și o cascadă de armament și muniție.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă al Forțelor Aeriene Pat Ryder, a declarat marți reporterilor că succesul contraofensivei ucrainene de până acum nu este o surpriză pentru nimeni altcineva în afară de Putin și forțele sale.

“Cu siguranță, de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, am văzut că ucrainenii au demonstrat o adaptabilitate remarcabilă în capacitatea lor de a-și folosi capacitățile de luptă cu mare efect, așa că nu este surprinzător pentru noi că au avansat atât de repede cum au făcut-o”, a spus el.

Ryder a continuat: “De asemenea, au demonstrat, din nou, o capacitate remarcabilă de a profita de oportunitățile care se ivesc pe câmpul de luptă, iar actuala contraofensivă din Harkov nu face excepție de la acest lucru.”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *