Lumea

Un soldat rus fugit din armată și refugiat în Franța dezvăluie dezastrul de pe front: „Furăm mâncare de la cantină şi primim mâncare stricată”

„Sunt probleme cu echipamentul. Armele sunt adesea defecte, dar conducerea nu îndrăzneşte să vorbească”, a povestit pentru BFM TV fostul paraşutist rus Pavel Filatyev care a decis să se refugieze în sudul Franţei. El a decis să dezerteze în mijlocul verii. Căutat de Moscova, el a publicat în luna august un jurnal intitulat „ZOV” – precum literele de pe vehiculele armatei ruse – în care povesteşte ceea ce se întâmplă zilnic în rândul forţelor de la Kremlin.

„Sunt probleme la toate nivelurile. Cu mâncarea, de exemplu. Furăm mâncare de la cantină şi primim mâncare stricată”, a afirmat el.

Pavel este conştient: el îşi riscă viaţa povestind experienţa de război din Ucraina. Este primul soldat rus care l-a criticat public pe Vladimir Putin. Pentru el, rezultatul conflictului este cert.

„Putin a pierdut deja şi va continua să piardă. Îşi bate din ce în ce mai multe cuie în propriul sicriu”, a spus el.Întrebat despre folosirea armelor nucleare de către Moscova, soldatul dezertor crede că „nu poate fi exclusă” această opţiune.

Acest fost paraşutist locuieşte acum cu Vladimir Osechkin, apărător al drepturilor omului, căutat şi el de Moscova şi care susţine demersul compatriotului său.

„El şi-a riscat viaţa şi libertatea părăsind Rusia. El încă îşi riscă viaţa în timp ce este aici în Franţa pentru a spune restului lumii despre ororile şi coşmarurile acestui război şi pentru a expune minciunile şi propaganda lui Putin”, a mărturisit Vladimir Osechkin la BFMTV.

Ca Pavel, mulţi luptători ruşi par să rupă tăcerea. Într-un videoclip din 7 octombrie, soldaţi ruşi au denunţat condiţiile proaste ale mobilizării lor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *