Editorial

Un stat, care nu-și respectă bătrânii, e un stat eșuat

Am petrecut aproape o oră așteptându-mi rândul și m-a cuprins o tristețe grozavă. Bătrânii, majoritatea bolnavi, abia mișcându-se, așteptau în rând câte o oră pentru a-și primi pensia mizeră. Unul lua 1000 de lei, altul 600, altul 300. Am rămas mască – cum dracul supraviețuiesc acești bătrâni cu aceste sume mizere? Chiar și pensiile mari, care nu depășesc vreo 2000 de lei, nu îți ajung nici măcar pentru a achita serviciile comunale în perioada de iarnă. Ce să mai vorbim despre cei care primesc pensii medii sau mici? Mi-am dat seama că viața de pensionar în Moldova e un calvar, o supraviețuire inumană sub limita sărăciei. Un stat care nu-și respectă pensionarii e un stat eșuat. Un stat în care un politician lasă chelnerului din restaurant un bacșiș mai mare decât pensia medie pe țară e un stat amoral. Am spus-o de mai multe ori – Moldova nu e o țară în adevăratul sens al cuvântului, ci o imitație a unei entități statale. Să furi un miliard din bugetul unui stat atât de sărac nu dă dovadă doar de tupeu, dă dovadă de o minte criminală lipsită de absolut orice scrupule.

Cât îmi așteptam rândul, două bătrâne au început să discute despre arestarea lui Vlad Filat. Una nu înțelegea ce poate să facă un om cu un miliard de euro, alta se întreba de ce are nevoie Filat tocmai de 5 mașini? Le înțelegeam durerea perfect și știam că numără fiecare bănuț până la următoarea pensie mizeră.

În Moldova, pensionarii rezistă, în loc să existe. Ar fi normal ca pensionarea să însemne odihna binemeritată, însă pensionarea la noi înseamnă o școală dură de viață mizeră. Cu același succes putem să-i omorâm dintr-odată pe pensionari, pentru că existența pe care o duc nu poate fi numită viață. Bătrânețe, haine grele, spune un proverb. Păi uite, în Moldova bătrânețile sunt haine insuportabile, doar dacă n-ai fost bandit în tinerețe.

În anul 2016, Republica Moldova va avea circa 750 mii de pensionari, iar pensia medie va fi de circa 1000 de lei, adică 50 de euro. Ce poate să facă un bătrân singuratic cu 50 de euro? Nimic. Nu-i ajunge nici măcar de o înmormântare decentă, ca să nu mai vorbim despre o viață decentă. În anul 2016, statul Republica Moldova își va bate joc de aproape un milion de bătrâni, iar noi, tinerii, vom continua să votăm aceleași partide criminale și să ne scoatem ochii pentru opțiuni geopolitice. Acest stat numit Republica Moldova trebuie să dispară, indiferent cum, pentru că o batjocură de acest gen nu își merită existența.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *