Timpul Liber

Un străvechi mister a fost descifrat în Egipt după descoperirea unei mumii vechi de 2 mii de ani

Arheologii egipteni au descoperit în regiunea Ad Daqahliyah, la 100 de kilometri de Cairo, corpul mumificat al unei femei înmormântate alături de 180 de statuete funerare (ushabti), a anunţat ministrul egiptean al Antichităţilor. Un număr mare de statuete reprezintă semnul unui statut social înalt al defunctei.

"Inscripţiile şi hieroglifele arată, de asemenea, numele celor doi faraoni unul lângă celălalt", a precizat Mohamed Ibrahim, ministrul egiptean pentru Antichităţi.

În sudul ţării, la Luxor, unde a fost descoperit mormântul faraonului Akhenaton, arheologii egipteni şi spanioli au descoperit noi inscripţii şi fresce reprezentându-i unul lângă celălalt pe Amenhotep al III-lea şi fiul său, Amenhotep al IV-lea, care a domnit sub numele Akhenaton, după ce a lansat o revoluţie religioasă.

"Această descoperire este importantă, întrucât reprezintă dovada faptului că Amenhotep al III-lea şi Amenhotep al IV-lea au domnit împreună, deoarece inscripţiile datează din timpul primului Heb-Sed al lui Amenhotep al III-lea", a mai spus acesta.

Heb-Sed este o sărbătoare religioasă care marchează împlinirea a 30 de ani de domnie a unui faraon din Egiptul Antic.

Akhenaton, faraon din a 18-a dinastie, a domnit în Egipt cu 1.300 de ani înainte de Iisus Hristos. Domnia lui a fost marcată de o tentativă de introducere a monoteismului, prin cultul discului solar Aton, şi printr-o intensă creativitate artistică. Analize realizate pe ADN-ul unor mumii au arătat recent că Akhenaton a fost tatăl faronului Tutankhamon.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *