Un tânăr superdotat îşi caută norocul
…La un an şi jumătate, Iulian declama cantabil alfabetul englez, iar la trei ani a început să citească în limbile română, rusă şi engleză, şi putea să numere de la o sută înapoi. Încă de mic era extrem de pasionat de cifre şi figuri geometrice, nu de jucării, ca ceilalţi semeni ai săi. La patru ani rezolva exerciţii de matematică, dificile şi pentru unii elevi de clasa a treia… Îi plăcea să pronunţe numere mari – de exemplu, „trei milioane două sute şaizeci şi şapte mii două sute cinzeci şi doi”. Creierul lui era ca un calculator ce funcţionează cu mare exactitate…
Iulian Gramaţki a crescut într-o familie de intelectuali, ambii săi părinţi fiind cercetători la Institutul de Fizică Aplicată al AŞM. La concursul de admitere pentru clasa întâi, Iulian a numit capitalele tuturor ţărilor europene şi toţi preşedinţii SUA, şi chiar a rezolvat o ecuaţie liniară. Membrii comisiei de admitere a Liceului „Prometeu” au rămas impresionaţi şi au decis să-l admită direct în clasa a doua.
În acest an, la careul de la ultimul sunet, lui Iulian Gramaţki i-a fost înmânată de către Aurelian Silvestru, directorul liceului, medalia „Simpatia patronului”, care se acordă celui mai bun absolvent al promoţiei, pentru succese remarcabile în anii de studii. Spre deosebire de alţi liceeni, dotaţi în special în domenii înguste, Iulian dă dovadă de o arie enciclopedică de cunoştinţe. A cutreierat tot globul reprezentând RM la forumurile internaţionale de matematică, informatică, chimie şi fizică. „Pelerinajul” olimpicului a început din clasa a VII-a. Prima ţară pe care a vizitat-o a fost Indonezia – a traversat atunci mai bine de jumătate de glob, căci drumul a durat două zile, iar zborul cu avionul din Frankfurt până în Jakarta a fost de peste paisprezece ore. A rămas foarte impresionat de această călătorie, căci din iarna de acasă (era luna decembrie) a nimerit în plină vară… Au urmat apoi deplasările în Brazilia, Bulgaria, Vietnam, România, Spania, Germania, Macedonia, Serbia…
Recent, Iulian a susţinut examenul de bacalaureat la limba română, de celelalte trei examene a fost eliberat, obţinând automat nota zece, în baza locurilor premiante pe care le-a ocupat la olimpiadele republicane de matematică, informatică şi limba engleză. Acum absolventul se pregăteşte pentru două olimpiade internaţionale: la matematică şi informatică. Speră că în acest an Ministerul Educaţiei îi va oferi posibilitatea să participe la ambele, pentru că guvernul precedent adoptase un regulament ce nu permitea participarea aceleiaşi persoane la două olimpiade internaţionale diferite – regulament al cărui sens Iulian aşa şi nu l-a înţeles… Din moment ce a fost primul şi la barajul de informatică, îşi doreşte foarte mult să-şi încerce puterile la Olimpiada Internaţională de Informatică din Canada.
De doi ani, tânărul participă la concursul televizat „Erudit Cafe”, pe post de căpitan al echipei „Sihaştrii”, care a câştigat în sezonul precedent. Mai e participant la concursul „Ce? Unde? Când?” şi la cel de dezbateri în limbile engleză şi română. În rest – o ajută pe mama, scriitoarea Silvia Ursache, să-şi macheteze cărţile.
În baza rezultatelor excepţionale la învăţătură şi a premiilor obţinute la competiţiile internaţionale, Iulian a fost deja admis la mai multe universităţi de prestigiu din lume – Kent din Anglia, Austin College din SUA, „Saint Louis” din Madrid (Spania) ş.a. Din păcate însă, din cauza crizei economice, aceste universităţi nu-i pot oferi decât o bursă parţială, iar părinţii săi nu sunt în stare să acopere restul cheltuielilor pentru studii, acestea constituind zeci de mii de dolari. De aceea, acum, întreaga familie se află în căutare de sponsori care să-i ajute lui Iulian să-şi vadă visul împlinit. Doritorii de a-l ajuta pe Iulian să-şi continue studiile la una dintre universităţile la care a fost admis îl pot contacta la numerele de telefon: 44.03.67 şi 079.71.39.99.
Donaţiile pot fi făcute şi la:
Cont curent în MDL în format IBAN: 2259710SV37327597100
Cod personal 2003002109418
Codul băncii MOBBMD22
Svetlana Conev
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!