ActualitateExterne

Un veteran de război și-a găsit dragostea la 100 de ani și se va căsători

La vârsta de 100 de ani, un veteran de război, Harold Terens, și-a găsit dragostea și se va căsători cu Jeanne Swerlin, în vârstă de 96 de ani, în Franța. Ceremonia coincide cu aniversarea a 80 de ani de la debarcarea aliaților în Normandia, potrivit mediafax.

Veteranul Terens, membru al Forțelor Aeriene americane, va fi omagiat pe 6 iunie la comemorarea a 80 de ani de la debarcarea în Normandia, operațiunea istorică a aliaților care a schimbat cursul războiului.

Două zile mai târziu, Harold și Jeanne vor face schimb de jurăminte în Carentan-les-Marais, în apropiere de plajele unde mii de soldați au debarcat – și mulți au murit – în acea zi din 1944.

„Este o poveste de dragoste cum nu ați mai auzit până acum”, spune Terens pentru AFP.

„Este un tip incredibil, îmi place totul la el”, spune Swerlin despre logodnicul ei. „Este chipeș… și sărută foarte bine”.

„Tânăra centenară” este, de asemenea, veselă, înzestrată cu o memorie vie, amintindu-și date, locații și evenimente fără ezitare.

La scurt timp după ce Terens a împlinit 18 ani, Japonia a bombardat baza navală americană de la Pearl Harbor. La fel ca mulți tineri americani, el a fost dornic să se înroleze.

La vârsta de 20 de ani era expert în codul Morse și se afla la bordul unei nave cu destinația Anglia, unde a fost repartizat la o escadrilă de patru avioane de vânătoare P-47 Thunderbolt. Terens era responsabil de comunicațiile sol-aer ale acestora.

„Pierdeam războiul pierzând multe avioane și mulți piloți… Acești piloți au devenit prieteni și au fost uciși”, își amintește el. „Erau cu toții copii”.

Compania sa a pierdut jumătate din cele 60 de avioane pe care le deținea în timpul operațiunii din Normandia. La scurt timp după aceea, Terens s-a oferit voluntar să călătorească în acea regiune din nordul Franței pentru a ajuta la transportarea prizonierilor de război germani și a trupelor aliate eliberate în Anglia.

Într-o zi, Terens a primit un plic cu instrucțiuni de a nu-l deschide până când nu ajungea la o anumită destinație. Așa a început o călătorie care l-a dus în Ucraina sovietică via Casablanca, Algeria, Tunisia, Libia, Cairo, Bagdad și Teheran.

Când a ajuns în cele din urmă la Poltava, un oraș la est de Kiev, un ofițer rus l-a informat că face parte dintr-o misiune secretă. Avioanele americane B-17 decolau din Anglia cu destinația România, unde urmau să bombardeze câmpurile petroliere ale Axei controlate de Germania nazistă.

Operațiunea a durat 24 de ore, până când germanii au descoperit baza aliată din Ucraina și au atacat-o.

Terens spune că a scăpat, dar a fost lăsat în „no man’s land”. S-a îmbolnăvit de dizenterie și a supraviețuit doar datorită ajutorului unei familii de fermieri locali.

Întorcându-se în Anglia, a mai păcălit o dată moartea. Când proprietarul unui pub a refuzat să îl servească cu o băutură pentru că era pe cale să închidă, a ridicat din umeri și a plecat. Abia ce a mers o distanță mică când o rachetă germană a distrus localul.

După război, s-a întors în State și s-a căsătorit cu Thelma, soția sa de 70 de ani, cu care a crescut trei copii.

Terens a lucrat pentru o multinațională britanică, iar când el și Thelma s-au pensionat, s-au stabilit în Florida.

Moartea ei, în 2018, l-a afectat timp de 3 ani, cât și-a plâns soția.

Dar viața i-a oferit un nou început. În 2021, un prieten i-a făcut cunoștință cu Jeanne Swerlin, o femeie carismatică care rămăsese și ea văduvă. Nu a fost dragoste la prima vedere. La prima lor întâlnire, Terens abia se putea uita la Swerlin.

Dar insistența a dat roade. O a doua întâlnire a schimbat totul, iar de atunci nu s-au mai despărțit.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *