Internațional

Un ziar japonez își cere scuze pentru publicarea caricaturii cu profetul Mahomed din Charlie Hebdo

Deși Tokyo Shimbun și-a justificat inițial gestul de a reproduce desenul de pe prima pagină din Charlie Hebdo pentru ‘a oferi elementele care să-i permită cititorului să-și facă propria părere despre situația creată de noua caricatură a lui Mahomed’, ziarul și-a schimbat joi poziția.

În paginile sale, cotidianul japonez a publicat un articol intitulat ‘scuze musulmanilor’ :’Ziarul nostru i-a rănit pe musulmani prin reproducerea unei caricaturi cu Mohamed. Vă cerem sincer scuze’.

Publicația a făcut cunoscut că a primit scrisori de protest din partea a două organizații musulmane pakistaneze din Japonia care afirmă că au fost rănite și șocate de publicarea primei pagini a săptămânalului de satiră francez. Aceleași organizații au protestat la 22 ianuarie în fața sediului ziarului.

‘Noi nu avem nicio intenție să insultăm Islamul’, a scris Tokyo Shimbun, care a reprodus desenul lui Luz în miniatură, în culori, pe prima pagină a ediției sale din 13 ianuarie, și apoi în varianta alb-negru în interiorul ediției din 14 ianuarie.

În urmă cu trei săptămâni, Franța și restul Europei au fost lovite de o undă de șoc în urma unui atac asupra sediului publicației satirice Charlie Hebdo de la Paris, atac soldat cu 12 morți și 11 răniți. După două zile, pe 9 ianuarie, forțele speciale franceze i-au ucis pe cei doi jihadiști (frații Said și Cherif Kouachi) acuzați de masacrul de la Charlie Hebdo, precum și pe Amedy Coulibaly, autorul unei luări de ostatici de la un magazin evreiesc din Paris, unde au fost descoperite după asalt cadavrele a patru persoane.

Publicația satirică Charlie Hebdo s-a aflat de multe ori în mijlocul unor scandaluri judiciare, fiind adusă în fața instanței pentru defăimare, dar cel mai mult a intrigat publicarea caricaturilor cu profetul Mahomed în câteva ocazii. Controversele au apărut în februarie 2006, când Charlie Hebdo a republicat două caricaturi ale profetului Mahomed publicate inițial de cotidianul danez Jyllands Posten.

În 2005, în lumea musulmană au izbucnit proteste violente contra Danemarcei după ce Jyllands Posten a publicat benzi desenate în care unul dintre personaje, profetul Mahomed, era caricaturizat. Un atac asupra sediului publicației a fost dejucat de serviciile de securitate daneze în 2010.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *