Actualitate

Una dintre cele mai toxice ciuperci din lume creşte în R. Moldova

Buretele viperei este responsabil pentru majoritatea intoxicațiilor cu ciuperci.

Aceasta este una dintre cele mai toxice ciuperci din lume, i se spune „pălăria morții” pentru că sunt suficiente doar câteva miligrame pentru a fi letală”.

Teodor Robu, prorector la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Iași, spune că buretele viperei arată inofensiv, seamănă cu unele ciuperci comestibile, are un miros plăcut şi este foarte gustos. Poate fi foarte ușor confundat cu champignon-ul de câmp, ciuperca albă. Atunci când ea are culoarea albă și poate fi confundată. Atunci când este vineție, poate fi confundată cu o specie de Russula.

Ciuperca letală poate fi găsită oriunde, mai puțin în zonele montane. Conţine una dintre cele mai periculoase otrăvuri naturale cunoscute, o toxină ce nu poate fi distrusă prin nicio metodă de gătit.

„Apar simptomele după 8, până la 40 de ore, când deja nu mai ai ce face, acționează silențios, dar ireversibil. Afectează celula hepatică. E bine să evite culegătorii ciupercile care sunt nesigure. De exemplu, dacă are lamele albe, să nu o ia”, spune Teodor Robu.

Sursa: 24h.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *