Editorial

Unde au dispărut patrioții?

Patrioții noștri mărșăluiesc și protestează doar când vine vorba de noțiuni abstracte: precum limba vorbită, istoria adevărată sau cel mai patriotic și corect drapel. Patrioții noștri se mândresc cu victorii care au avut parte cu decenii în urmă și civilizații care au dispărut complet. Când vine vorba de chestii reale și chiar periculoase, patrioții noștri iau apă în gură – atât cei care iubesc Moldova, cât și cei care scandează, Basarabia, pământ românesc.

Recent, am aflat că Ucraina are de gând să construiască șase hidrocentrale pe Nistru. Acest lucru ne-ar putea lipsi în totalitate de apă potabilă, însă se vede că patrioții noștri nu au nevoie de apă, și nu iubesc Nistru. La protestul de la Ambasada Ucrainei din Chișinău n-am observat niciun patriot (nici cu tricolor, nici cu drapelul statalist al lui Ștefan) – probabil erau ocupați cu promovarea adevărului istoric și a identității naționale.
A doua veste care ar trebui să mobilizeze masiv patrioții este că un teritoriu vast din sudul Moldovei va fi dat în concesionare unei firme americane care intenționează să exploreze gaze de șist. Intenția vine din partea Guvernului, bineînțeles. Nu sunt mare specialist în geologie, însă de ani grei polemicile pro sau contra extragerii gazelor de șist iau amploare.

Era normal, ca în acest caz, Guvernul să organizeze niște dezbateri, cu participarea societății civile și a specialiștilor în domeniu. Ioc. Iar patrioții tac, pe patrioți nu-i deranjează o eventuală catastrofă ecologică, mai mult îi deranjează denumirea limbii și culorile drapelului. Și tot luptând pentru limbă, identitate și istorie ne vom trezi mâine într-un deșert, fără apă și fără resurse naturale. Probabil se vor organiza marșuri prin pustiu, pe cămile cu drapele mari și lucioase. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *