Editorial

Unde, cum şi de ce a dispărut Tudor Tătaru?

Şi totuşi, uneori ar trebui să ne amintim de unele personaje, care mai ieri erau mari şi tari şi stăteau în capul mesei, iar astăzi s-au „lăsat la fund”, ca să nu zic că s-au dus acolo unde zice povestea…

Un caz notoriu în acest sens e cel al… artistului Tudor Tătaru, care, fiind un înfocat anticomunist, când Voronin i-a arătat pisica, pe loc s-a metamorfozat într-un aprig susţinător al marxism-leninismului şi personal al lui V. Voronin. Liderul comuniştilor ştia cum să lucreze cu asemenea… artişti – ştiindu-i cu pufuşor pe botişor li se deschideau dosare penale după care ei făceau „aport” ca Juju, căţel tărcat, din fabulă… La fel s-a procedat şi cu Tudor Tătaru… Cititorii îşi amintesc de emisiunile de la M-1 în care Tudor Tătaru, în beciul „său”, împreună cu Voronin, la o măsuţă plină cu carne, mămăliguţă şi vin rece puneau ţara la cale, lovind crunt în opoziţia de atunci… Ceea ce mi s-a părut cu totul descalificant în metamorfoza lui Tudor Tătaru nu a fost trecerea lui de partea lui Voronion, ci patima cu care acesta lovea în foştii colegi şi camarazi de luptă politică. Publicaţia TIMPUL şi eu personal am fost ţinta preferată a atacurilor lui Tătaru care, la un moment dat, devenise… analist politic la una din gropile de zoi ale comuniştilor. Pentru a-i denigra pe reprezentanţii opoziţiei anticomuniste, Tudor Tătaru venea, închefăluit, în fiecare seară la NIT unde „analiza situaţia politică”, alături de Seva Cernei, Oleg Cristal ş.a., astăzi deveniţi angajaţi la o altă televiziune (mai periculoasă decât NIT). Nu m-am coborât atunci la nivelul lui şi nu am răspuns atacurilor.

Presa a scris mult despre afacerile lui Tudor Tătaru. Potrivit unei publicaţii de la Chişinău, acesta, timp de 12 ani, a „îngropat” în beciul „său”, în legendarul „Bucium”!, un milion de dolari, bani publici… Nu mai ştiu ce s-a întâmplat cu acest „beci vesel”, nu ştiu dacă acea afacere bănoasă a lui Tătaru a fost lichidată sau nu. Conform unor investigaţii efectuate de Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CIJ), timp de 12 ani, Primăria mun. Chişinău a investit patru milioane de lei pentru reparaţii şi reconstrucţii la „Buciumul” şi şapte milioane de lei pentru salarii şi servicii comunale. Suma totală a mijloacelor bugetare, acumulate de „Buciumul”, se ridică la aproape 12 milioane de lei. Totodată, experţii în finanţe considerau acum câţiva ani, reieşind din controlul pentru anii 2006-2007, efectuat de Serviciul control financiar şi revizie al Ministerului Finanţelor, că Tudor Tătaru poate face puşcărie.

Tătaru a ştiut cum să-şi vândă sufletul, el şi-a luat partea sa de „caşcaval”. La indicaţia lui Voronin, în 2006 Tătaru a fost decorat cu Ordinul „Gloria Muncii”, iar majoritatea comunistă din CMC a sărăcit bugetul municipal cu 2.500.000 de lei pe care i-a alocat „întreprinderii” lui Tătaru. În 2008, artistul Tătaru este ales prin voturile deputaţilor PCRM şi PPCD în funcţia de membru al CO al „Teleradio-Moldova”. Nu ar fi normal dacă aici nu am mai adăuga un „detaliu”, remarcat de presă: în perioada sovietică, în beciurile care au fost cedate de către Guvernul comunist lui Tătaru, au fost torturate şi împuşcate persoanele incomode regimului comunist. Astfel, la chefurile organizate de Tătaru se ţopăia pe oasele celor împuşcaţi de Stalin…

De ce mi-am amintit de acest Tudor Tătaru? Nu pentru că aş vrea să-l văd băgat la puşcărie. Dumnezeu cu el şi cu procurorul Zubco… Problema e alta. Tătaru nu este o excepţie, un caz izolat, ca el sunt mulţi, care, pentru a-şi umple guşa, au scuipat în principii, şi-au trădat colegii şi propriii părinţi, dar continuă să se menţină pe „linia de plutire”, fac politică, apar la ecranele televizoarelor şi sunt convinşi că lumea e proastă şi n-are memorie… Aşadar, în acest sens chiar aş avea de spus un cuvânt de bine despre Tătaru, pentru că s-a „lăsat la fund” şi nu mai apare la televizor, cum fac alţi nesimţiţi din „ceata” de voinici cu stea în frunte, care se cred elitele gânditoare, dar sunt de fapt elitele grohăitoare ale naţiunii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *