Unde sunt generalii Rusiei? Dispariția misterioasă indică o epurare masivă în rândul armatei după insurgența lui Prigojin, susține presa pro-război
Cei mai importanţi generali din Rusia au dispărut din spaţiul public după insurecția de o zi a mercenarilor grupului Wagner care viza răsturnarea conducerii militare ruse, pe fondul dorinţei lui Vladimir Putin de a-şi reafirma autoritatea şi al unor informaţii neconfirmate despre cel puţin o arestare, notează joi, 29 iunie, Reuters, într-o amplă analiză, potrivit Hotnews.
Valeri Gherasimov, şeful Statului Major General al armatei ruse, nu a mai apărut în public sau la televiziunea de stat de la rebeliunea de sâmbătă, când şeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, ceruse ca Gherasimov să-i fie predat.
Din 9 iunie, el nu a mai fost menţionat în niciun comunicat de presă al Ministerului Apărării.
Gherasimov, în vârstă de 67 de ani, este comandantul forțelor ruse care luptă în Ucraina şi deţinătorul uneia dintre cele trei „serviete nucleare” ale Rusiei, potrivit unor analişti militari occidentali.
Absent este, de asemenea, generalul Serghei Surovikin, supranumit „generalul Armaghedon” de către presa rusă pentru tacticile sale agresive în timpul conflictului în Siria, în prezent comandant adjunct al forţelor ruse în Ucraina.
New York Times a relatat marți, citând oficiali americani, că el știa dinainte de rebeliunea pusă la cale de Prigojin şi că autorităţile ruse verifică dacă a fost complice.
Kremlinul a minimizat miercuri aceste informaţii, afirmând că au existat şi vor exista multe speculaţii.
A fost arestat „generalul Armaghedon”?
Publicația rusă independentă The Moscow Times şi un blogger militar au relatat despre arestarea lui Surovikin, în timp ce alţi corespondenţi militari, cu un număr mare de abonaţi în Rusia, au declarat că el şi alţi ofiţeri de rang înalt au fost interogaţi cu privire la posibilul lor rol în revoltă.
Reuters precizează că nu a fost în măsură să confirme dacă Surovikin a fost într-adevăr arestat.
Rybar, un canal influent de Telegram, condus de un fost ataşat de presă al Ministerului rus al Apărării, a declarat că o epurare este în curs de desfăşurare la Moscova.
El susţine că autorităţile încearcă să elimine personalul militar considerat că a dat dovadă de „lipsă de determinare” în reprimarea rebeliunii, pe fondul anumitor informaţii potrivit cărora unele părţi ale forţelor armate par să fi făcut prea puţin pentru a-i opri pe luptătorii Wagner în stadiul iniţial al rebeliunii.
„Epurare masivă în rândurile forţelor armate”
„Insurecţia armată a grupării paramilitare Wagner a devenit un pretext pentru o epurare masivă în rândurile forţelor armate”, potrivit Rybar.
O astfel de decizie, dacă se confirmă, ar putea modifica modul în care Rusia îşi duce războiul în Ucraina, pe care îl numeşte „operaţiune militară specială” , provocând frământări în rândurile armatei, într-un moment în care Moscova încearcă să contracareze o contraofensivă ucraineană.
De asemenea, aceasta ar putea consolida sau ridica poziţiile altor înalţi responsabili militari şi de securitate consideraţi a fi loiali regimului.
Ministerul rus al Apărării nu a făcut niciun comentariu oficial cu privire la cele întâmplate.
Șoigu, mai sigur pe post
Unii analişti militari şi politici ruşi şi occidentali cred că ministrul apărării, Serghei Şoigu, un aliat de cursă lungă al lui Putin, pe care Prigojin voia să-l înlăture împreună cu Gherasimov din cauza presupusei sale incompetenţe, poate să fie acum mai sigur pe postul său.
„Cred că (Prigojin) se aştepta de fapt ca ceva să se facă în privinţa lui Şoigu şi Gherasimov, ca Putin să se poziţioneze de partea sa”, notează pe Twitter Michael Kofman, specialist militar american de origine rusă de la think tank-ul Carnegie Endowment.
„În loc de aceasta, rebeliunea sa a asigurat poate menţinerea lui în post, deşi este cunoscut de toată lumea ca incompetent, fiind detestat în cadrul forţelor armate ale Federaţiei Ruse”, afirmă el.
Viktor Zolotov, şeful Gărzii Naţionale Ruse (Rosgvardia), fostă gardă de corp a lui Putin, pare să fie un alt beneficiar al evenimentelor din weekendul trecut după ce a apărut public pentru a spune că oamenii săi sunt pregătiţi „să reziste până la moarte” pentru a apăra Moscova de Wagner.
El a vorbit despre posibilitatea de a obţine armament greu şi tancuri pentru forţele sale în urma rebeliunii.
Generalul Surovikin, văzut ultima oară sâmbătă
Gherasimov a strălucit prin absenţă când Putin a mulţumit marţi armatei că a evitat un război civil, contrar lui Şoigu, care a avut mai multe apariţii publice de atunci.
Surovikin, adjunctul lui Gherasimov, a fost văzut pentru ultima oară sâmbătă când a apărut într-o înregistrare video cerându-i lui Prigojin să pună capăt rebeliunii. El avea un aer epuizat şi nu se ştie dacă nu vorbea sub constrângere.
Media ruse şi unii bloggerii au relatat miercuri seara că Surovikin este încarcerat în centrul de detenţie Lefortovo (aflat sub controlul FSB) din Moscova după ce ar fi fost arestat.
Aleksei Venediktov, jurnalist cu bune contacte de informare (purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, numărându-se printre ”prietenii” săi înainte de războiul în Ucraina, n. r.), a declarat – fără a-şi cita sursele – că Surovikin nu a putut să fie contactat de familia sa de sâmbătă şi că gărzile sale de corp de asemenea nu pot fi contactate.
Prigojin îl lăuda pe Surovikin
Prigojin, care i-a criticat vehement luni de zile pe Şoigu şi Gherasimov pentru pretinsa lor incompetenţă în războiul din Ucraina, îl elogiase frecvent pe Surovikin, respectat foarte mult în armată pentru experienţa sa în războaiele din Cecenia şi Siria.
Surovikin, care a fost comandantul ofensivei ruse în Ucraina înainte ca Gherasimov să fie numit în locul său, este considerat de analiştii militari occidentali şi de unele părţi ale armatei ucrainene un comandant eficient.
Corespondenţii de război ruşi vorbeau despre el ca despre un potenţial viitor ministru al apărării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!