Actualitate

Unele cadre didactice sunt amenințate cu concedierea dacă nu se vaccinează

Majoritatea ONG-urilor din țară sunt împotriva deciziei Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică de a obliga cadrele didactice să efectueze teste la COVID-19 o dată la 14 zile dacă nu sunt vaccinate. Reprezentanții acestora au ieșit într-o conferință de presă pentru a-și manifesta opinia și dezacordul, și au anunțat că vor ataca în instanță decizia CNESP, care, după părerea lor, încalcă drepturile oamenilor.

La conferință a participat și educatoarea unei grădinițe, care a declarat că, după ce a fost emisă hotărârea CNESP, ar fi fost amenințată de conducerea instituției că va fi concediată dacă nu se va vaccina.

„Directorul ne-a spus că dacă nu vom efectua testul, atunci vom fi concediați. Eu consider că aceste ordine sunt ilegale, indiferent pe cine ar concedia. Desigur că noi vom merge în instanțele de judecată pentru că se încalcă drepturile omului”, a spus educatoarea Alina Andrieș.

Ea de asemenea, afirmă că decizia CNESP este considerată un șantaj și pune cadrele didactice nevaccinate în fața unor provocări. Educatoarea a mărturisit că mulți dintre colegii săi s-au imunizat nu pentru că și-au dorit acest lucru, ci pentru că s-au temut că vor rămâne fără locul de muncă.

„Nu e suficient că 9% din salariul nostru merg pentru asigurarea medicală, care este o sumă impunătoare, păi și aceste teste nu sunt ieftine. Chiar dacă ele ar fi gratuite, oricum nu toți își doresc să le efectueze pentru că nu se cunoaște ce va fi. Noi nu avem o comisie științifică independentă care să ne demonstreze că aceste teste sunt sigure. Eu nu vreau să fac nici aceste teste, pentru că mă tem. Același lucru pot să-l spun și despre vaccinuri”, a spus educatoarea Alina Andrieș.

Un alt cadrul didactic a declarat că refuză să se vaccineze.

„În cazul în care vom fi eliberați forțat din cauza nevaccinării, vă întreb cine ne va lua locul? Ne delimitați în vaccinați și nevaccinați, un factor ce stârnește neînțelegeri. Ne dorim conlucrare, colaborare”, a spus profesoara Dora Jitariuc.

„Dreptul la muncă și la protecția muncii, prevăzut de articolul 43 al Constituției Republicii Moldova. De asemenea, Constituția garantează dreptul la protecție și asistență socială. Potrivit articolului 47, statul este obligat să ia măsuri pentru ca orice om să aibă un nivel de trai decent care să-i asigure sănătatea și bunăstarea lui. Profesorii achită contribuții sociale și medicale. Considerăm că alte sarcini care sunt puse pe umerii profesorilor sunt un abuz din partea autorităților”, a declarat avocatul Ghenadie Tatarciuc.

Totodată, el a menționat că a fost încălcat principiul de transparență în procesul decizional, pe motiv că Comisia nu a chemat niciun cadrul didactic la consultări atunci când s-a luat hotărârea. Avocatul a mai declarat că și managerii instituțiilor preșcolare și școlare sunt puși în fața unei alegeri.

„În cazul dat, angajatorul este pus în situația să aleagă dacă să respecte legea, Constituția, actele internaționale sau să respecte, contrar acestora, hotărârea Comisiei cu riscul de a fi atacat în instanța de judecată”.

Anterior Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică a obligat angajații din domeniul educației, care refuză să se imunizeze împotriva COVID-19, să prezinte, o dată la 14 zile, teste efectuate din cont propriu, care să ateste absența noului coronavirus.
Această decizie a trezit un val de nemulțumiri, în special în rândul angajaților din educație.

În context, Federația Sindicală a Educației și Științei a reacționat dur la decizia CNESP. Membrii sindicatelor au menționat că pedagogii ar trebui să beneficieze gratuit atât de testele rapide antigen, cât și de cele PCR, întrucât aceștia achită lunar asigurarea medicală, care constituie 9% din salariu.

Autoritățile refuză cu încăpățânare să plătească pentru testele anti-COVID-19 pentru angajații din educație care nu sunt imunizați.

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a explicat în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune care este motivul.

„Vreau să întreb astăzi cetățenii, toți cei care s-au vaccinat, ei doresc să plătească din contribuția lor în sistemul de sănătate pentru cei care refuză să se vaccineze și trebuie să se testeze la fiecare două săptămâni, ca să avem un mediu sigur în școală, când noi acești bani putem să îi cheltuim pentru întreținerea acestor școli", a declarat Ana Nemerenco.

Ministrul Sănătății nu consideră că statul încalcă dreptul profesorilor, pentru că „oferă oamenilor acces gratuit la fiecare tip de vaccin”.

Sursa: sputnik.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *