Actualitate

Unele pensii din Moldova vor crește cu 4 mii de lei. Cine sunt beneficiarii

Unele pensii din Moldova se vor majora după recalculare cu 4 mii de lei. Este vorba despre pensiile beneficiarilor care mai lucrează și care vor fi supuse recalculării începând cu 1 ianuarie 2019. Informația a fost prezentată pentru Sputnik-Moldova de secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Nelea Rusu.

Potrivit unui proiect de lege privind recalcularea pensiilor pentru limita de vârstă, în funcție de stagiul de cotizare cumulat după realizarea dreptului la pensie, aprobat de Guvern, recalcularea pensiilor va fi efectuată pe etape. În primul rând, este vorba despre recalcularea pensiilor stabilite până la 1 ianuarie 1999. Astfel, de la 1 ianuarie 2019, vor fi recalculate pensiile persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare mai mare de 15 ani, după ce au ieșit la pensie. De la 1 ianuarie 2020, vor fi revăzute și pensiile celor care au un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani.

Secretarul de stat a declarat pentru Sputnik că pensiile care vor fi recalculate din 1 ianuarie 2019 vor crește în mediu cu 2 mii de lei, iar unele chiar cu 4 mii de lei pe lună.

”Am analizat câteva cazuri, potrivit datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, cu cât s-ar majora unele pensii ca urmare a reexaminării și am stabilit că în mediu acestea vor crește cu aproape 2000 de lei. Dacă vorbim despre cazuri concrete, nicio pensie stabilită nu poate fi comparată cu o altă pensie. Am analizat diferite profesii: farmacist, asistent medical, paznic, șofer, sunt situații diferite și majorarea ca urmare a recalculării este diferită, fiindcă persoanele au avut un salariu diferit au achitat diferit contribuțiile sociale din acest salariu și respectiv majorarea în urma reexaminării va fi diferențiată. Vorbim și de 2 mii de lei și chiar de 4 mii de lei, dar vorbim și despre 200 de lei”, a declarat Rusu.

Potrivit secretarului de stat, noua formulă de calcul a pensiei demonstrează legătura dintre salariu, contribuțiile sociale și mărimea pensiei.

În ceea ce privește pensiile stabilite în perioada 1 ianuarie 1999 — 1 ianuarie 2019, recalcularea se va face treptat, începând cu anul 2021 și până în 2027.

Potrivit ministerului de resort, de recalcularea pensiei în 2019 vor beneficia aproximativ 2500 de persoane, cu o majorare mai mult decât dublă a pensiei medii – de 2,3 ori, de la 2048 lei la 4770 lei, iar în 2020 – peste 5500 beneficiari, tot cu o dublare a mărimii medii a pensiei, de la 1900 la 3765 lei.

Persoana va putea solicita reexaminarea pensiei doar o singură dată, cuantumul pensiei urmând a fi mai mare decât mărimea pensiei pe care o primește în prezent.

Sursa: Sputnik.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *