ActualitateEconomie

Ungaria calcă pedala pe contrasensul politicilor anti-emisii! SUV-urile noi rup topul mașinilor noi înmatriculate

În aproape fiecare lună din prima jumătate a acestui an, au fost înmatriculate mai multe mașini noi decât în aceeași perioadă a anului trecut, SUV-urile dovedindu-se deosebit de populare. 2024 a început promițător pentru piața auto din Ungaria, deoarece în primele șase luni ale anului au fost înmatriculate cu 7.000 de autoturisme mai multe decât în anul precedent – relatează hvg.hu, în baza raportului Asociației Importatorilor de Autovehicule din Ungaria.

În primele șase luni ale anului 2024 au fost înmatriculate în total 63.331 de autovehicule, față de 56.594 de autovehicule înmatriculate în 2023. În afară de ianuarie, toate celelalte luni au înregistrat o creștere: februarie 10,38 %, martie 12,10%, aprilie 21,41%, mai 5,6% și iunie 23,87% comparativ cu aceeași lună din 2023. Potrivit ziarului ungar, SUV-urile continuă să domine piața, nu doar în Ungaria, ci în întreaga Europă. Categoria B-SUV reprezintă un sfert din totalul autoturismelor înmatriculate, segmentul C-SUV ocupă locul al doilea, în timp ce categoria C-sub-midsize se află pe locul al treilea. În total, SUV-urile urbane reprezintă mai mult de jumătate din mașinile înmatriculate.

Mașinile electrice au înregistrat o creștere extraordinară, cu 59,6% mai multe mașini electrice înmatriculate în prima jumătate a anului decât în aceeași perioadă a anului trecut. Noile subvenții pentru mașinile electrice și numărul tot mai mare de modele electrice de pe piață au jucat un rol în acest sens. Cu toate acestea, în general, doar 7,4% dintre mașinile noi au fost electrice, ceea ce este scăzut atât în raport cu standardele europene, cât și cu cele globale.
Înmatriculările de mașini second-hand au înregistrat o creștere minimă de jumătate de procent. O evoluție deosebit de pozitivă este faptul că, în prima jumătate a anului 2024, au fost înmatriculate mult mai multe mașini noi decât mașini second-hand, ceea ce înseamnă că, după 2023, pe drumurile din Ungaria vor circula mai multe mașini noi decât mașini uzate în acest an, potrivit sursei, care mai menţionează că aceasta este o veste bună, deoarece mașina medie din Ungaria are aproape 16 ani.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *