Externe

Ungaria cere Stockholmului ”să schimbe tonul” şi să înceteze ”denigrarea”. Condiția Budapestei pentru a accepta Suedia în NATO

Guvernul ungar cere miercuri, 29 martie, Suediei ”să schimbe tonul” şi să-şi înceteze politica de ”denigrare” a Budapestei – pe care le prezintă drept condiţii prealabile oricărui vot în favoarea aderării acestei ţări nordice la NATO, relatează AFP.

”Există numeroase nemulţumiri de rezolvat înainte de a putea ratifica” aderarea Suediei la Alianţa Nord-Atlantică, scrie miercuri pe site-ul oficial, un purtător de cuvânt al Guvermului lui Vikor Orban, Zoltan Kovacs.

El denunţă ”o atitudine în mod deschis ostilă” a reprezentanţilor suedezi, pe care-i acuză de criticarea cu regularitate a lipsurilor statului de drept al premierului naţionalist Vikor Orban, şi de ”folosirea influenţei lor politice” la Bruxelles ”pentru a aduce atingere intereselor ungare”.

Parlamentul ungar a fost ultimul din Uniunea Europeană (UE) care a aprobat luni aderarea Finlandei, după luni de tărăgănări.

Însă nicio dată nu a fost stabilită în dosarul suedez, iar premierul suedez Ulf Kristersson a cerut săptămâna trecută explicaţii.

”Considerăm că este necesar să disipăm neînţelegerile cu Suedia înainte de a proceda la vot”, declară Zoltan Kovacs.

Aceasta este o sarcină complicată, estimează el, aâît de mult ”s-au degradat, de ani de zile, relaţiile bilaterale”, subliniază acesta.

Astfel, în acest sens, o delegaţie a Partidului Fidesz al lui Orban s-a dus în Suedia la începutul lui martie.

”S-ar spune că Guvernului suedez pur şi simplu nu-i pasă”, acuză oficialul ungar.

Adăugând obiecţiile Turciei, care reproşează Suediei că este un refugiu al unor activişti kurzi pe care-i acuză de ”terorism” şi că refuză să-i extrădeze, ”marja de manevră este îngustă, dacă Suedia nu-şi schimbă discursul şi nu ajută la pansarea rănilor vechi”, continu el.

Doar Ankara şi Budapesta mai au de ratificat aderarea la NATO a Suediei, istoric nealiniată.

Celelalte 28 de state membre NATO au ratificat-o deja.

Viktor Orban a anunţat că este în favoarea principiului, însă cultivă legături cu preşedinţii turc Recep Tayyip Erdogan şi rus Vladimir Putin.

Suedezii se tem că Ungaria se foloseşte de aderarea ţării lor la NATO ca monedă de schimb în bătălia acestuia cu Uniunea Europeană (UE).

Fonduri în valoare de miliarde de euro destinate Budapestei sunt blocate, în prezent, de către Bruxelles, în aşteptatea unor reformei în lupta împotriva corupţiei în Ungaria.

Sursa: Ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *