CSI / RusiaInternațional

Ungaria declară că va semna un nou contract cu Gazprom în câteva zile, indifernt de „că place sau nu”

Ungaria va continua discuțiile cu Rusia privind suplimentarea importurilor de gaze naturale, așteptându-se să ajungă la un acord cu Gazprom în curând, a declarat luni, 29 august, ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto, transmite Reuters.

Luna trecută, Szijjarto s-a întâlnit la Moscova cu omologul său rus Serghei Lavrov pentru a încerca să obțină o suplimentare cu 700 de milioane de metri cubi a importurilor de gaze naturale din Rusia, pe lângă cele prevăzute deja de contractul existent între guvernul ungar și Gazprom.

Compania energetică rusă a început să-și crească livrările de gaze naturale către Ungaria mai devreme în cursul acestei luni în contextul în care Moscova a tăiat complet sau redus puternic exporturile sale energetice către alte țări europene, transmite Hotnews.

„Că place sau nu, vom continua discuțiile cu rușii despre creșterea livrărilor de gaze naturale către Ungaria”, a declarat luni Szijjarto la o întâlnire cu reprezentanții mediului de afaceri.

„Există o ofertă de a crește livrările de gaz, o vom rafina cu Gazprom în următoarele câteva zile și vom semna un acord prin care am putea obține livrări suplimentare zilnic”, a adăugat acesta, fără a preciza de data aceasta despre ce volume sunt.

Depozitele de gaze naturale ale Ungariei erau pline în proporție de 51% la începutul lunii august.

Ungaria exclude noi limitări asupra importurilor energetice din Rusia

Conform unui contract semnat anul trecut, înainte de declanșarea așa zisei „operațiunii militare speciale” pe 24 februarie, Ungaria primește anual 3,5 miliarde de metri cubi de gaz natural de la Gazprom prin Bulgaria și Serbia, la care se adaugă încă un miliard livrați de un gazoduct ce tranzitează Austria.

Contractul semnat între Ungaria și Gazprom are o valabilitate de 15 ani.

Săptămâna trecută, Peter Szijjarto a declarat că guvernul său nu este dispus nici măcar să discute despre noi sancțiuni energetice împotriva Rusiei.

„În prezent este imposibil din punct de vedere fizic ca aprovizionarea cu petrol şi gaze naturale a Ungariei să fie asigurată fără surse de energie ruseşti, astfel că noi nu vom fi de acord ca poporul maghiar să plătească preţul războiului”, a anunțat acesta pe Facebook.

Ungaria a primit o derogare și în ceea ce privește embargoul asupra petrolului rusesc adoptat de UE la începutul lunii iunie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Ungaria de mult nu mai are ce cauta in UE. UE cu asemenea state membre nu are nici o sansa de supravietuire in fata asalturilor hibride ruse si chineze. Asta o stie Putin si o stie si Xi – escapada din Ucraina e doar inceputul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *