Internațional

Ungaria este din ce în ce mai izolată. Viktor Orbán: ”Nu mai am aliați”. Blocaj la Finlanda și Suedia

Ungaria este din ce în ce mai singură în cadrul sistemului de alianțe occidentale.

Premierul Viktor Orbán a contestat deseori curentul european, însă odată cu izbucnirea războiului în Ucraina și-a pierdut și cel mai important sprijin: guvernul polonez.

Nu e de mirare atunci că premierul a afirmat, în timpul discursului său din luna februarie privind starea naţiunii, că nu are aliați, relatează EUObserver.

Vorbind despre război și tancurile germane Leopard 2 livrate în Ucraina, Orbán a declarat: ”Celelalte țări au crezut că dacă germanii nu ar putea rezista presiunilor externe, atunci niciunul nu va reuși. ​​Și, de fapt, au trecut din tabăra păcii în cea a războiului”.

Ultimul obstacol pus acum de guvernul ungar este amânarea continuă a ratificării aderării Suediei și Finlandei la NATO.

Un expert consideră că acest lucru face ca Ungaria să fie mai izolată ca niciodată.

Péter Krekó, director al think tank-ului ”Capital politic”, explică: ”Pare destul de clar că, deși Ungaria nu primește fonduri UE, două state membre care au criticat deseori Ungaria pentru democraţia sa ”înapoiată” e vorba de Finlanda și Suedia, se confruntă acum din partea Ungariei cu un fel de pedeapsă și șantaj”.

Profesorul universitar Zoltán Szenes, care a fost și șeful Statului Major al Armatei Ungare, consideră că vetoul Budapestei asupra reuniunilor la nivel ministerial ale Comitetului NATO-Ucraina ar putea fi un punct de fricțiune și mai important decât amânarea ratificării celor două țări scandinave.

”Din punctul de vedere al Alianţei, această întârziere este o problemă tehnică. Adevărata problemă este cum putem rezolva situaţia cu Ucraina, supusă acum unei presiuni importante şi care îşi modifică legile în funcţie de cerinţele Uniunii Europene. Cred că această problemă va fi în curând pe ordinea de zi și atunci, poate că acest punct dureros pentru NATO, va fi în sfârșit rezolvat”, explică Zoltán Szenes.

În prezent, Parlamentul Ungariei va vota la sfârșitul lunii martie dacă va sprijini, sau nu aderarea Suediei și Finlandei la NATO.

Oficial, guvernul susține cu fermitate propunerea de aderare, prezentată pentru prima dată în iulie anul trecut.

Corespondentul Euronews de la Budapesta, Ádám Magyar:

„Am fi vrut să-l întrebăm pe șeful politicii externe al Ungariei, Péter Szijjártó, ministrul afacerilor externe, care este poziția Ungariei în cadrul NATO și al Uniunii Europene, însă ministerul nu a răspuns solicitării noastre”.

Sursa: Stiripesurse.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. De luat aminte pintru molotoivanii cu rînzî mari șî „înțelepciuni” di jițel maldavan: când ești curvă permanent și încerci să stai cu curu în mai multe luntri de fiecare dată cazi în apă. Cine știe, poate printr-o minune Dumnezeiască, își vor găsi în cele din urmă maldavanii demnitatea de neam și tăria de caracter. Speranța moare ultima…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *