InternaționalUcrainaUE / Nato

Ungaria se opune planului Comisiei Europene de a corda mai mulți bani Ucrainei: „Ni se pare absolut ridicol şi absurd”

Ungaria respinge planurile Comisiei Europene (CE) de a acorda mai mulţi bani Ucrainei şi nu este dispusă să contribuie cu bani suplimentari pentru a finanţa costurile crescute ale Uniunii Europene legate de datorie, a declarat vineri, 30 iunie, premierul Viktor Orban, la radioul de stat, potrivit Reuters și News.ro.

Orban, vorbind în marja summitului UE de la Bruxelles, a declarat că este o solicitare ”ridicolă” din partea Comisiei ca Ungaria să contribuie cu mai mulţi bani, în condiţiile în care Budapesta, alături de Polonia, nu a primit bani de la Fondul de redresare al UE pe fondul unei dispute privind statul de drept.

Menționă că Uniunea Europeană va oferi Ucrainei un ajutor de 50 de miliarde de euro pentru perioada 2024-27, a declarat preşedintele blocului, la 20 iunie. Această decizie vine după o revizuire a bugetului comun al UE pentru 2021-27, care a fost epuizat de pandemia COVID-19, de războiul din Ucraina şi de o criză energetică. Inflaţia şi ratele ridicate ale dobânzilor au dublat, de asemenea, costurile serviciului datoriei, potrivit Reuters.

”Un lucru este clar, noi, ungurii… nu vom da mai mulţi bani Ucrainei până când nu vor spune unde s-au dus fondurile anterioare în valoare de aproximativ 70 de miliarde de euro”, a declarat Orban.

”Și ni se pare absolut ridicol şi absurd că ar trebui să contribuim cu mai mulţi bani pentru a finanţa costurile serviciului datoriei unui împrumut din care încă nu am primit fondurile pe care suntem îndreptăţiţi să le primim”.

De asemenea, menționăm că Ungaria şi Polonia sunt singurii membri ai UE care au rămas în urmă în privinţa obţinerii fondurilor de redresare, pe care Comisia le-a blocat din cauza acuzaţiilor potrivit cărora guvernele naţionaliste ale celor două ţări dăunează democraţiei şi statului de drept.

Premierul ungar a mai declarat că nu există aproape nicio şansă ca statele membre ale Uniunii Europene să aprobe aceste planuri financiare şi că va începe o ”luptă lungă”.

Joi, liderii UE au declarat că îşi vor asuma angajamente pe termen lung pentru a consolida securitatea Ucrainei, în timp ce preşedintele Volodiimir Zelenski i-a îndemnat să înceapă să lucreze la o nouă rundă de sancţiuni împotriva Rusiei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *