Social

Unite a lansat cel mai rapid internet mobil din Moldova

Operatorul național Moldtelecom, din care face parte Unite a făcut un salt tehnologic care va oferi clienților săi un serviciu care va permite navigarea pe internet la cei mai mari parametri care sunt în țară în prezent. Datorită tehlologiei 4G+ clienții Unite vor naviga pe internet mobil cu o viteză de 175 Mbps. Unite asigură acoperire completă în Chişinău şi Bălţi a noii tehnologii, iar ulterior aceasta va putea bucura toți locuitorii țării.

Dumitru Parfentiev, vice ministru tehnologiilor informaționale a declarat că compania Moldtelecom a pus bazele pentru dezvoltarea comunicațiilor electronice în Republica Moldova. „Ne bucură că astăzi datorită echipei extraordinare și muncii enorme făcute cot la cot se lansează o tehnologie nouă care de fapt presupune și o utilizare mai eficientă a frecvențelor pentru dezvoltarea rețelelor de comunicație electronice. Astăzi avem un exemplu inedit pentru Republica Moldova pentru sectorul comunicațiilor electronice, când frecvențele sunt utilizate atât de eficient încât se obțin vitezele inedite pentru internet mobil în țară. Începând de astăzi Unite și Moldotelecom vor demonstra viteza de acces internet până la 175 Mbps. Sperăm cu această lansare, că Moldova se va alinia lângă puținele state din Uniunea Europeană care deja au demonstrat aceste viteze”, a declarat vice ministrul. Acele tehnologii care au fost lansate în această primăvară în Barcelona, la Congresul Mondial de telefonie mobilă, deja au venit și în Republica Moldova.

Corneliu Jalbă, vice directorul Agenţiei Naţională pentru Reglementare în Telecomunicaţii şi Informatică (ANRCETI) a subliniat că lansarea tehnologiei 4G este un eveniment așteptat în special de utilizatorii avansați ai serviciilor de internet mobil. Reprezentantul agenției a menționat că din dorința de a oferi abonaților săi dar și tuturor cetățenilor servicii calitative până la lansare, operatorul național a parcurs mai multe etape. Din cadrul acestor etape face parte și achiziționarea de la ANRCETI anul trecut a două licențe de utilizare a frecvențelor radio din benzile 900 și 1800 MgH în scopul furnizării serviciilor publice de comunicații electronice mobile. „Licențele achiziționate au permis companiei Moldtelecom să sporească calitatea și diversificarea serviciilor oferite, să garanteze un semnal bun și mult mai calitativ și desigur să asigure buna acoperire a rețelei 3G la nivel național. După parcurgerea etapelor stabilite și asigurarea statutului la cel mai bun operator 3G, astăzi suntem martori la realizarea unui nou salt tehnologic și anume la lansarea rețelei Unite 4G”, spus Corneliu Jalbă.

Operatorul național este a treia companie care lansează acest serviciu pe piață, însă vine cu cea mai mare viteză de acces la internet mobil, până la 175 de Mbps. „Acest salt tehnologic al companiei Moldtelecom este un pas important în dezvoltarea pieței telecomunicațiilor. În acest context, țin să menționez că piața telecomunicațiilor din țara noastră înregistrează o înaltă evoluție pozitivă”, a adăugat vice directorul ANRCETI. 

În cadrul evenimentului de lansare a fost demonstrat noua tehnologie 4G care de astăzi este oferită abonaților. Testul a arătat că timp de o secundă, viteza de internet a ajung până la 193 Mbps, mai mult decât cea așteptată.

Ion Basiul, director de marketing a companiei Moldtelecom a afirmat că în anul 2015 compania a investit mult în rețea, astfel s-a reușit să se pună în funcțiune 230 de stații de bază noi, care au ajutat considerabil la îmbunătățirea rețelei. „Putem afirma cu mândrie că Unite este cea mai performantă rețea 3G din țară, o rețea cu acoperire națională de 97 la sută. Acum avem un semnal de voce mult mai calitativ, la un nivel al standardelor internaționale. Suntem lideri în traficul de internet mobil din țară, cu o cotă de 58 la sută”, a precizat directorul de marketing. 

Reprezentanții companiei Moldtelecom au anunțat că în ultima perioadă numărul abonaților de internet mobil a crescut cu 28 la sută.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *