Actualitate

Uniunea Europeană avertizează autoritățile din Belarus. Acestea vor avea de plătit un preț pentru reprimarea societății civile

Potrivit unei surse, regimul de la Minsk a lansat un nou atac pe scară largă împotriva vocilor independente din țară. Raidurile asupra locuințelor private și a sediilor au vizat o listă lungă de grupuri și organizații pentru drepturile omului, educaționale și politice, organizații caritabile și grupuri de reflecție. Apărătorii drepturilor omului și alți activiști au fost arestați.

Astfel, Uniunea Europeană face apel la autoritățile din Belarus să adere la angajamentele și obligațiile internaționale ale țării în ceea ce privește respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

„Acest nou val de represiune este încă o dovadă a faptului că regimul Lukașenko duce o campanie sistematică și bine orchestrată cu scopul final de a reduce la tăcere toate vocile disidente rămase și de a suprima spațiul civic din Belarus. Prin reprimarea propriei sale societăți, regimul Lukașenko a adâncit și mai mult ruptura cu poporul belarus. Solicităm eliberarea imediată a apărătorilor drepturilor omului reținuți, precum și a altor prizonieri politici, al căror număr este în continuă creștere, depășind în prezent 550. Regimul trebuie să pună capăt represiunii și să îi tragă la răspundere pe făptași”, afirmă șeful diplomației UE.

Josep Borrell mai transmite că încălcările grave ale drepturilor omului și ale libertăților fundamentale „au un preț”.

„Uniunea Europeană este pregătită să ia în considerare măsuri restrictive suplimentare, în conformitate cu abordarea sa graduală. De asemenea, Uniunea Europeană va continua să facă tot ceea ce este necesar pentru a sprijini poporul din Belarus. Vom continua să fim alături de toți apărătorii drepturilor omului, de vocile independente și de toate persoanele asuprite din Belarus. Uniunea Europeană va continua să sprijine inițiativele internaționale de responsabilizare, inclusiv în cadrul Consiliului ONU pentru drepturile omului și al Platformei internaționale de responsabilizare pentru Belarus”, subliniază Înaltul Reprezentant.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.