ExterneUE / Nato

Uniunea Europeană îi va sancționa pe organizatorii ”referendumurilor” de anexare în Ucraina

UE consideră că ”referendumurile” de anexare de către Rusia organizate în Ucraina sunt ”ilegale” şi toate persoanele care au participat la organizarea lor vor fi sancţionate. Despre aceasta a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei europene Josep Borrell, marți,27 septembrie, potrivit AFP și Agerpres.

„Vor exista consecinţe pentru toate persoanele care au luat parte la organizarea acestor referendumuri ilegale şi care le-au susţinut”, a menționat purtătorul de cuvânt Peter Stano, în cadrul unei conferinţe de presă cotidiene la Bruxelles.

Uniunea Europeană pregăteşte noi sancţiuni economice şi individuale împotriva Rusiei şi ”vom include pe listă persoanele care, evident, sunt implicate în aceste referendumuri”, a explicat marţi unul dintre colaboratorii lui Josep Borrell, Luc Pierre Devigne, în cursul unei audieri în Parlamentul European.

Cetăţenii europeni prezentaţi de Moscova ca ”observatori internaţionali” ai acestor referendumuri de anexare ar putea de asemenea să fie sancţionaţi, a mai adăugat Peter Stano.

„Orice sprijin pentru aceste referendumuri ilegale este ilegal. Totul depinde de implicarea în acest sprijin. Va depinde de statele membre să stabilească dacă activităţile acestor persoane corespund criteriilor regimului de sancţiuni şi dacă trebuie impuse sancţiuni”, a mai explicat el.

„Procesul a intrat în mâinile statelor membre şi nu vreau să fac comentarii în legătură cu pregătirea listelor”, a insistat Peter Stano. Este nevoie de unanimitatea statelor membre pentru adoptarea de noi sancţiuni.

UE a adoptat deja şase serii de sancţiuni împotriva Moscovei, printre care şi oprirea achiziţiilor sale de cărbune şi petrol.

UE a inclus de asemenea peste o mie de ruşi, printre care preşedintele Vladimir Putin şi numeroşi oligarhi, pe lista sa neagră de persoane care au interdicţie de intrare şi a restrâns emiterea de vize de scurtă şedere pentru responsabilii legaţi de regim de la sfârşitul lunii februarie.

Prin referendumurile în care votarea se încheie marţi, Rusia intenţionează să anexeze regiunile Herson, Lugansk, Doneţk şi Zaporojie, care împreună reprezintă circa 15% din teritoriul Ucrainei. Votarea a început vineri, iar parlamentul Rusiei va aproba probabil rezultatele şi anexarea în câteva zile.

Forţele ruse nu controlează complet niciuna din aceste regiuni, iar luptele continuă pe toată linia frontului. Ucrainenii raportează că au avansat în continuare după ce au respins ocupanţii ruşi din provincia Harkov la începutul lui septembrie.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat voalat că ar putea recurge la arme nucleare pentru a apăra teritoriul Rusiei, care ar include şi regiunile ucrainene eventual anexate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *