ActualitateExterne

Universitatea din Virginia afirmă că 25 de persoane au fost arestate după îndepărtarea taberei pro-palestiniene din campus

Cel puţin 25 de persoane au fost arestate pentru intrare neautorizată pe o proprietate, a arătat Universitatea din Virginia, după ce Poliţia a fost chemată să disperseze o tabără pro-palestiniană din campus, relatează CNN, potrivit news.ro

Universitatea din Virginia (UVA) a arătat, într-o declaraţie, că persoanele arestate au fost duse la Închisoarea Regională Albemarle. Universitatea a afirmat că încă aşteaptă confirmare pentru a vedea câte dintre cele 25 de persoane arestate au legătură cu UVA.

În declaraţie se arată că Universitatea din Virginia ”a răspuns astăzi la o demonstraţie în apropierea capelei universităţii după ce protestatarii au încălcalt de mai multe ori politica universităţii şi au avut un comportament violent”.

CNN a solicitat o reacţie din partea Taberei pentru Gaza de la UVA.

Întrebat despre exemple de comportamente violente ale demonstranţilor, un purtător de cuvânt al universităţii a îndrumat jurnaliştii CNN să vadă declaraţia, în care se arată că, în timpul acţiunii Poliţiei de sâmbătă, ”autorităţile au fost întâmpinate din nou cu agitaţie, scandări şi gesturi violente precum rotirea unor obiecte”.

Campusul a fost declarat ”stabilizat” în jurul orei 4 p.m., a arătat UVA, după ce poliţiştii au fost văzuţi îndepărtându-I pe protestatari din zonă.

Anterior, în cursul acestei săptămâni, un grup intitulat Tabăra pentru Gaza de la UVA a publicat pe Instagram o declaraţie în care cere universităţii să se elibereze de Israel.

În propria declaraţie, universitatea a afirmat că protestele din cursul săptămânii au fost paşnice, fără întreruperea activităţilor universităţii. O solicitare făcută marţi de a îndepărta corturile din apropierea capelei UVA a fost onorată, iar demonstraţiile anterioare au respectat politica universităţii, se mai arată în declaraţie.

Documentul adaugă că vineri oficialii UVA s-au oferit să continue discuţiile despre investiţiile universităţii, adăugând ”Universitatea a fost de acord cu solicitarea finală a grupului de a permite studenţilor, facultăţii şi personalului să îşi exprime sprijinul faţă de Palestina fără a risca sancţiuni administrative, dacă această exprimare are loc în limitele legii şi ale politicii UVA”.

UVA a afirmat că, până vineri seară, ”o mulţime a ocupat zona demonstraţiilor pentru o veghe şi a început să ridice mai multe corturi şi umbrare interzise de politica universităţii”.

Sâmbătă dimineaţă, universitatea a afirmat că şeful Poliţiei sale a informat grupul că are la dispoziţie 15 minute să îndepărteze corturile în mod voluntar. După alte câteva avertizări pe parcursul zilei, a spus UVA, ”din cauza opoziţiei crescând a demonstranţilor şi refuzului de a respecta declaraţia şi a părăsi zona imediat, au fost solicitate forţe suplimentare de la Poliţia statului Virginia, pentru a ajuta la punerea în aplicare a declaraţiei privind o adunare ilegală, în jurul orei 2.45 p.m.”.

Poliţia statului Virginia a îndrumat CNN spre universitate şi politica acesteia ca principala jurisdicţie în campus. Poliţia statului s-a aflat acolo sâmbătă ”pentru a ajuta”, a afirmat un purtător de cuvânt.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *