Actualitate

Unul dintre cei mai cunoscuți compozitori din lume își sărbătorește ziua de naștere. Câți ani împlinește și cum arată Eugen Doga

„Dumnezeu ne-a fericit în ziua de 1 martie nu doar cu această frumoasă sărbătoare a Mărțișorului, care vine să ne încălzească sufletele, dar și cu nașterea celui mai mare compozitor contemporan al întregului spațiu românesc, care prin creația sa face să ne vibreze cele mai adânci coarde ale sufletului”, a menționat Monica Babuc.

Monica Babuc l-a invitat pe Eugen Doga să participe la inaugurarea Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișorul e iubire”, care începe astăzi.

Eugen Doga s-a născut în satul Mocra, Râbnița. A studiat la Școala de muzică „Ștefan Neaga”, apoi la Conservatorul de stat din Chișinău și la Institutul de Arte „Gavriil Muzicescu”. Compozitorul are la activ mai multe cantate: „Curcubeul alb”, „Primăvara omenirii”, „Vocea omenească”, poeme simfonice: „Inima veacului”. A compus o simfonie, piese instrumentale de cameră, romanțe, poemul simfonic „Mama”, ciclul pentru orchestra de estradă „Ritmuri citadine”, ciclul coral „Marș gigant”, patru cvartete de coarde, cântece de estradă etc.

Eugen Doga a scris muzică pentru mai bine de 200 de filme, printre care „Nunta la palat”, „Singur în fața dragostei”, „Zece ierni pe o vară”, „Explozie cu efect întârziat”, „Durata zilei”, „Casă pentru Serafim”, „Lăutarii”, „Șatra”, „Gingașa și tandra mea fiară”, „Anna Pavlova”, „Patul lui Procust” etc.

Eugen Doga a mai realizat coloana sonoră a peliculelor „Capra cu trei iezi”, „Maria Mirabela”, a serialului „Guguță”. A semnat muzica pentru spectacolele; „Pe un picior de plai”, „Ce frumoasă este viața”, „Păsările tinereții noastre”, pentru baletele „Luceafărul”, „Venancia” etc. 

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *