Internațional

(UPDATE) Cutremur de 8,3 în Chile soldat cu cinci morți. Preşedintele declară stare de catastrofă naturală în nordul ţării (VIDEO)

(UPDATE 08.52) Preşedintele chilian Michelle Bachelet a decretat stare de catastrofă naturală în regiunile Arica şi Tarapacan (nord, în apropiere de frontiera cu Peru), cele mai afectate de seismul cu magnitudinea de 8,2 din nordul ţării, relatează AFP, citată de Mediafax.

"Am decretat stare de catastrofă naturală pentru Arica şi Tarapaca", a declarat ea cu câteva minute înainte de a semna decretul la palatul prezidenţial Moneda. Ea va merge miercuri în zonele afectate de seism.

(Știre inițială 08.00) Au fost confirmate cinci decese în Chile. Până la această oră s-au produs 12 replici ca urmare a seismului de magnitudine 8,3 pe scara Richter, cea mai puternică având 6,2 pe scara Richter.

Profitând de haosul creat de cutremur şi de replicile ce au urmat, aproximativ 300 de deţinuţi dintr-o închisoare de lângă Iquique au reuşit să evadeze. Doar 12 au fost prinşi deocamdată.

 

După seism, mii de oameni au ieşit în stradă şi s-au îndreptat imediat către zonele mai înalte. Curentul electric a fost întrerupt, iar activitatea aeroportului din Iquique a fost sistată, după ce turnul de control a fost afectat de cutremur. În mai multe zone au izbucnit incendii.

Operaţiunile de evacuare au fost îngreunate în condiţiile în care numeroase şosele au fost blocate de alunecările de teren.

La rândul lor, serviciile naţionale din Ecuador şi Peru au anunţat că au emis alerte de tsunami. "Vom fi atenţi la coastele noastre şi ne pregătim", a anunţat preşedintele Ecuadorului, Rafael Coreea, pe contul său de Twitter.

Centrul de avertizare pentru tsunami în Pacific a anunțat că s-a generat un val seismic de doi metri înălțime, iar autoritățile chiliene, folosindu-se de televiziuni, i-au anunțat pe locuitorii din zona de coastă să se refugieze rapid în locuri mai înalte. Sunt informații că s-ar fi produs alunecări de teren care blochează drumurile.

Sub risc de tsunami au fost și coastele din Ecuador, Columbia, Panama, Costa Rica și Nicaragua.

Seismul s-a produs la o adâncime de numai 20 kilometri (inițial se anunțase că hipocentrul e la 10 km de fundul mării, dar a fost revizuită adâncimea), iar epicentrul său a fost localizat la 95 de kilometri nord-vest de orașul Iquique, situat într-o zonă minieră, și la 140 de kilometri sud-sud-vest de Arica, în Chile, potrivit USGS. Institutul american folosește o scară a magnitudinii de moment potrivit căreia un seism mai mare de 6 este considerat puternic.

Pe scara Richter, cutremurul, care s-a produs la ora 23.46 GMT (marți, 1 aprilie, 18.46, ora locală; miercuri, 2.46, ora României), a avut 8,3, relatează CNN.

sursa: Mediafax, digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *