Ultima oră

[UPDATE] Egipt: Obama a cerut încetarea violenţelor şi deblocarea accesului la internet


FOTO: Reuters

[UPDATE 09:40] Preşedintele egiptean Hosni Mubarak, confruntat cu revolte populare violente care s-au extins în toată ţara, a anunţat vineri noaptea la televiziune că a demis întregul guvern şi a promis la modul general reforme democratice, combaterea corupţiei şi a şomajului, fără a-şi oferi însă demisia, aşa cum au cerut protestatarii. Presa scrie că Mubarak nu are un vicepreşedinte numit, iar zvonurile spun că îl pregăteşte pe fiul său Gamal să preia puterea în locul lui.


FOTO: Al Jazeera

[UPDATE 00:29] Preşedintele egiptean, împotriva căruia sunt îndreptate protestele a anunţat că va ţine un scurt discurs. După mai multe ore de aşteptare, acesta a ieşit la televiziunea publică în care a declarat că a urmărit cu atenţie manifestaţiile şi regretă victimele acestora. "Întotdeauna sunt alături de oamenii care suferă. Schimbarea nu poate fi atinsă prin haos, dar prin dialog. Ca şi preşedinte, voi permite cetăţenilor să protesteze, dar în limitele legii. Incidentele din ultimele zile au lăsat majoritatea egiptenilor fără speranţă. Eu nu voi permite ca acest lucru să se întâmple". Sunt câteva dintre declaraţiile preşedintelui egiptean, Hosni Mubarak, transmise în direct de către postul de televiziune Al Jazeera.

Mubarak a anunţat că nu demisionează. În acelaşi timp, el a menţionat că a ordonat Guvernului să demisioneze, iar sâmbătă va numi un nou cabinet.
Hosni Mubarak conduce Egiptul din 1981. Potrivit presei străine, în timpul guvernării acestuia, mai mulți oponenți au fost arestați sau supuși represiunilor politice.


FOTO: Al Jazeera

Protestele violente din Egipt au constituit subiectul zilei la toate televiziunile din lume, iar atenția publicului este îndreptată spre orașele Cairo, Suez și Alexandria.
Protestatarii egipteni au incendiat clădiri publice, coloane de fum se ridicau din clădirea guvernoratului din Alexandria, incendiată în urma confruntărilor între poliţişti şi manifestanţi, în timp ce mai mulţi protestatari au forţat intrarea unui comisariat de poliţie dintr-un alt cartier al oraşului.
Oamenii protestează pentru a patra zi consecutiv împotriva regimului preşedintelui Hosni Mubarak.


FOTO: Getty Image

În timpul manifestaţiilor de astăzi zeci de manifestanți au fost răniți centrul oraşului Cairo. Poliţia a utilizat gaze lacrimogene, gloanţe de cauciuc şi tunuri cu apă împotriva demonstranţilor. Tancurile armatei au fost trimise pe străzile din Cairo şi Alexandria.

Potrivit Mediafax, liderul opoziţiei egiptene Mohamed ElBaradei, care a participat la manifestaţiile de la Cairo, a fost plasat în arest la domiciliu, a declarat o sursă din domeniul securităţii, citată de CNN.

În aceste zile, au fost anunțate mai multe restricții circulaţie în întreaga ţară. De asemenea, companiile de telefonie mobilă au primit ordine de suspendare a serviciilor, iar Guvernul egiptean a ordonat azi-noapte tuturor furnizorilor de internet să închidă conexiunile internaţionale, devenind astfel prima ţară din lume care interzice internetul.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *