Urmăriți leguma!
Și ca în orice țară în care înfloritoare e doar corupția, cu cât populația e mai săracă, cu atât mai bogați sunt cei care o conduc. Așa cum Ceaușescu avea robinete de aur, iar Ianukovici avea franzelă din același metal, în timp ce oamenii primeau pâine pe cartelă.
Cred că un indiciu concludent al sărăciei unei țări pe care o vizitează cineva pentru prima dată sunt parcările. Acolo unde vedem cele mai scumpe mașini din lume, putem fi siguri că sărăcia e la cote maxime. Nu am văzut nici în Franța, nici în Italia, nici în Germania boliduri de lux, mai scumpe decât o casă, pe care le văd în Chișinău. Pentru că omul care muncește nu dă suta de mii de euro pe o mașină, dar când banul e furat, îl dă mai ușor, că nu e obținut din sudoarea frunții. Îmi amintesc că înainte de anul 2000 aceleași mașini scumpe erau și în România (care sunt acum în Moldova), într-o perioadă în care salariile nu veneau cu lunile.
Miliardarii au furat din bănci, au furat fabrici, și-au însușit pământuri. Săracii abia au ce mânca. În mijlocul iernii se uită cu jind la legumele proaspete din supermarketuri. Bătrânii din sate ies în piață cu tot ce au: de la pătrunjel la cocoși, de la flori la ierburi culese din păduri. 10 lei un buchet mare de lalele, 2 lei leurda, 3 lei pătrunjelul, 4 lei punga cu urzici. Stau toată ziua în stradă, iar seara se aleg cu „capici”. Bani pentru o pâine, pentru un medicament.
De parcă acest tablou nu ar fi destul de trist, ne confruntăm și cu alimente toxice, pline de nitrați, crescute peste noapte doar ca să mai iasă un ban în plus. Vorba țăranului — la omul sărac și găina îi hoață. Am auzit în iarnă, iar zilele trecute din nou, de copii morți de la legumele cu nitrați. E de-a dreptul sinistru. Și ne întrebăm cum e posibil așa ceva. Dar eu vă mai întreb: oare nu ar trebui să existe un control al pieței? Nu ar trebui să ajungă în vânzare doar legumele care nu depășesc nivelul maxim de nitrați? Ba da, așa ar trebui. Dar își face vreo comisie treaba în Moldova? Cum e posibil ca în comerț să existe un castravete atât de toxic încât să otrăvească un copil?
Iar dacă tot a ajuns în vânzare, există câțiva pași logici: de unde a fost cumpărat, cine l-a vândut, de unde s-a aprovizionat. Amendă, închisoare și așa mai departe. Fiindcă suntem prea săraci ca să dăm ultimii bani pe otrăvuri. Omul care vinde roșii injectate, castraveți toxici, se teme oare de Dumnezeu? O fetiță de patru ani din raionul Cahul și-a pierdut viața după ce a mâncat castraveți și ridichi. Oare nu va plăti nimeni? Poate pe lumea aceasta nu. Dar, oameni buni, când mergeți în piață, gândiți-vă bine. Banul pe care îl iei pentru produsul tău e tot al unuia care nu are. Îți dorești pentru 10 lei să ai pe conștiință moartea unui om, a unui copil?
Consumatorilor le pot spune doar atât: tot mai mulți oameni care vor să fie sănătoși consumă legumele doar în sezonul lor. Cei mai mulți dintre noi am crescut fără roșii în ianuarie și castraveți în aprilie. Nu am murit din cauza asta. Vedem bine în ce țară trăim. Dacă nu avem grijă de noi, nimeni altcineva nu o va face.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!