CSI / RusiaUE / Nato

Ursula von der Leyen acuză Rusia că utilizează gazul ca armă

Moscova este mai interesată de utilizarea gazului ca armă, chiar dacă acest lucru înseamnă distrugerea, nu comercializarea lui ca răspuns la sancţiunile occidentale contra Rusiei după invadarea Ucrainei, a acuzat marţi, 15 noiembrie, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul primei sesiuni a summitului G20 găzduit de Indonezia, transmite DPA și Agerpres.

”Vedem că Rusia îşi arde gazul mai degrabă decât îl vinde”, a subliniat Von der Leyen.

Astfel, potrivit şefei executivului comunitar, comportamentul Rusiei ”creează penurie pe pieţele energetice mondiale şi cauzează explozia preţurilor”.

De aceea, UE a susţinut propunerea de introducere a unui plafon la preţul petrolului, a adăugat Ursula von der Leyen, subliniind că vor avea de câştigat şi ţările cu venituri medii şi mici, potrivit sursei citate.

”Dar cel mai bun răspuns al nostru la această situaţie este de a accelera tranziţia către forme curate de energie. Acesta este singurul răspuns atât la criza energetică, cât şi la cea climatică şi oferă, de asemenea, oportunităţi enorme pentru alte regiuni ale lumii”, a accentuat şefa executivului comunitar.

În acest context, Europa va investi cel puţin 4 miliarde de euro în energii regenerabile, precum hidrogenul, în următorii cinci ani, ceea ce va atrage investiţii private masive.

De partea sa, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a criticat Rusia pentru utilizarea energiei ca armă, efectele negative simţindu-se nu doar în Europa, ci în întreaga lume.

La Summitul G20 din Bali, Rusia este reprezentată de ministrul de externe Serghei Lavrov. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *