ExterneUE / Nato

Ursula von der Leyen: Rusia folosește gazul ca „instrument de șantaj”. UE este pregătită pentru acest scenariu

Oprirea unilaterală a livrărilor de gaze către clienții din Europa este „încă o încercare a Rusiei de a folosi gazul ca instrument de șantaj”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Reacția vine după ce Gazprom a anunțat că sistează livrările de gaz spre Polonia și Bulgaria.

„Este nejustificat și inacceptabil”, a spus președinta Comisiei Europene după anunțul Gazprom privind oprirea completă a livrărilor de gaze către Polonia și Bulgaria, potrivit unui comunicat al executivului comunitar.

Această mișcare demonstrează încă o dată lipsa de încredere în Rusia ca furnizor de gaze, mai este aratăt în comunicat.

„Suntem pregătiți pentru acest scenariu. Suntem în contact strâns cu statele membre. Lucrăm la asigurarea unor livrări alternative și a celor mai bune niveluri de stocare în UE. (…) O întâlnire a grupului de coordonare în probleme gazelor are loc chiar acum. Întocmim răspunsul coordonat al UE. Vom continua să lucrăm cu partenerii internaționali pentru a asigura rute alternative. Și voi continua să lucrez cu liderii Europei și ai lumii pentru a asigura securitatea energetică în Europa”, a mai declarat Ursula von der Leyen, potrivit comunicatului.

Miercuri, Gazprom-ul rusesc a anunțat că a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria, pe motiv că cele două țări nu au plătit în ruble pentru livrarea combustibilului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *