CSI / RusiaRăzboiUcrainaUE / Nato

Ursula Von der Leyen şi Zelenski condamnă într-o ”Declaraţie comună”, cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, ”deportarea ilegală” a unor copii ucraineni de către Rusia

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski şi preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen deplâng, joi, 1 iunie, într-o ”Declaraţie Comună”, cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, ”situaţia disperată a copiilor ucraineni” şi acuză Rusia, prin invazia Ucrainei, de privarea copiilor de dreptul de a fi ”liberi, protejaţi şi în siguranţă”, relatează News.ro.

”Condamnăm vehement deportarea şi transferul unor copii ucraineni, care se adaugă listei crimelor de răboi ale Rusiei”, denunţă ei.

”Cerem de urgenţă Rusiei să înceteze imediat aceste deportări, să pună capăt aşa-zisei practici a «adoptării accelerate» şi să restituie aceşti copii”, se arată în declaraţie.

”Ne angajăm să facem tot ceea ce este necesar pentru a stabili unde se află copiii ucraineni deportaţi, a facilita revenirea lor în siguranţă şi a furniza o susţinere socială, medicală şi educativă esenţiale la întoarcerea lor”, se angajează von der Leyen şi Zelenski.

De asemenea, cei doi lideri apreciază că ”va veni momentul” trimierii în justiţie a celor pe numele cărora Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis mandate de arestare în acest dosar.

Vă amintim că la 17 martie, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis mandate de arestare pe numele preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin şi comisarului rus înscărcinat cu copiii Maria Lvova-Belova, pe care-i acuză de un plan în vederea deportării unor copii ucraineni în Rusia.

Kremlinul a respins mandatele CPI drept ”scandaloase şi inacceptabile” şi a subliniat că Rusia nu recunoaşte jurisdicţia Curţii Penale Internaționale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *