Actualitate

UTA Găgăuzia și-a adoptat propriul Cod al Educației. Ministerul sesizează autoritățile de la Chișinău

Astfel, autoritățile de la Chișinău au reacționat după ce Adunarea Populară a găgăuzilor a decis să adopte propria lege. „Proiectul în cauză, nu a fost consultat în modul stabilit, cu cetățenii, asociațiile constituite în corespundere cu legea, cu alte părți interesate, Ministerul Educației, precum și alte ministere, despre inițierea elaborării deciziei și despre consultarea publică pe marginea proiectului respectiv, după cum prevede și Legea nr.239 din 13 noiembrie 2008 cu privire la transparența în procesul decizional.

În acest context, menționăm că proiectul elaborat nu a fost plasat pe pagina oficială a UTA Găgăuzia și nici pe alte pagini web, nefiind accesibil pentru vizualizare”, se menționează în comunicat.

De asemenea, se atenționează că doar Parlamentul de la Chișinău este unica autoritate legislativă care poate adopta Coduri de legi inclusiv în ceea ce privește educația. „Codul Educației garantează drepturile și libertățile cetățenilor Republicii Moldova prevăzute de Constituție în domeniul învățământului și nu conține careva prevederi prin care ar fi limitate drepturile la învățătură ale minorităților naționale.
Considerăm că prin modul în care a fost elaborat și votat proiectul Legii Învățământului Găgăuziei au fost sfidate autoritățile centrale de stat ale Republicii Moldova”, mai scriu reprezentanții ministerului.

În acest sens, ei vor sesiza Parlamentul, Guvernul, precum și alte autorități ale statului care vor examina situația raportată.

Sursa: Politik.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *