Actualitate

Util şi practic pentru a-ţi atinge visul european

Cui trebuie să vă adresaţi pentru a obţine un permis de muncă în Germania? Sau unde puteţi suna pentru a cere sprijin în cazul în care vă simţiţi exploatat la locul de muncă? În premieră în UE, migranţii care vor să afle răspunsul la aceste întrebări pot accesa noul Portal UE privind imigraţia lansat recent.

Site-ul, lansat în 18 noiembrie de Cecilia Malmström, Comisarul european pentru afaceri interne, cuprinde informaţii practice pentru resortisanţii străini care sunt interesaţi să se mute în UE sau cei care se află deja pe teritoriul UE şi care ar dori să se mute dintr-un stat membru în altul. „Mulţi dintre acei care doresc să se mute în UE nu ştiu ce posibilităţi există în acest sens, cum să solicite un permis de şedere sau care sunt riscurile asociate migraţiei ilegale, iar migranţii care se află deja pe teritoriul UE nu îşi prea cunosc drepturile. Trebuie să le punem la dispoziţie informaţii fiabile şi accesibile referitor la aceste proceduri, complicate uneori”, a declarat comisarul Malmström.

Astfel, portalul privind imigraţia constituie un prim punct de acces la informaţii actualizate şi practice privind procedurile şi politicile în materie de imigraţie, existente la nivelurile UE şi cel naţional. Totodată, portalul oferă informaţii specifice pentru fiecare categorie de migranţi privind procedurile aplicate în materie de migraţie în toate cele 27 de state membre ale UE.

Imigranţii pot să-şi afle drepturile garantate de lege

Lucrătorii, cercetătorii, studenţii şi toţi acei care doresc să se alăture familiei lor, aflate deja în UE, pot găsi informaţii adaptate nevoilor lor, în funcţie de statul membru în care ar fi interesaţi să se mute. De asemenea, pagina web cuprinde link-uri directe către site-urile autorităţilor naţionale în domeniul imigraţiei, iar utilizatorii pot găsi informaţii utile cu privire la drepturile lor şi să afle dacă au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul UE. Acest portal explică modalităţile legale de trecere a frontierei înspre UE, dar şi descrie riscurile asociate migraţiei ilegale – de exemplu, traficul şi contrabanda. La fel, potenţialii migranţi vor găsi aici o listă cuprinzătoare de organizaţii de stat şi neguvernamentale pe care le pot contacta pentru a solicita asistenţă.

Deocamdată, disponibil în cel puţin două limbi

Portalul adresat migranţilor este accesibil în limbile engleză şi franceză la adresa: http://ec.europa.eu/immigration/. În prezent, sunt în proces de pregătire versiunile în limbile arabă şi spaniolă ale site-ului şi se lucrează, de asemenea, la variante de îmbunătăţire a acestuia, pentru a se asigura o mai mare accesibilitate a portalului de pe diferite platforme tehnice. Pentru crearea Portalului UE privind imigraţia, Comisia a desfăşurat un vast proces de consultare, la care au participat organizaţii de sprijinire a migranţilor, sindicate, asociaţii patronale şi grupări cu caracter religios din ţările de origine, de tranzit şi de destinaţie. Asemenea consultări au avut loc în Belgia, Republica Cehă, Franţa, Germania, Spania şi Mali.

În prezent, 20,1 milioane de cetăţeni ai UE sunt resortisanţi ai unor ţări terţe, reprezentând aproximativ patru la sută din totalul populaţiei UE. În 2010, statele membre ale UE şi ţările participante la spaţiul Schengen au eliberat peste 11 milioane de vize. Numărul estimat al persoanelor care circulă către sau pe teritoriul Uniunii Europene este de câteva sute de mii în fiecare an.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *