Social

Uzina Topaz din Chișinău, VÂNDUTĂ în secret. Ce legătură are cu Rusia

Uzina Topaz și terenurile aferente acesteia, peste cinci hectare, au fost vândute pe bani mărunți. Afacerea s-a făcut în secret, la Moscova.

Beneficiarul întreprinderii de la Chișinău a devenit o companie din Rusia, care ar fi controlată de către Arcadie Topalo, vizat în mai multe investigații de presă. Recent, Topalo, care deține monopolul pe piața produselor electronice din Republica Moldova, a fost pomenit în scandalul atacului radier asupra unei rețele de clinici private. Topalo nu a comentat deocamdată acuzațiile, transmite Știri.md cu referire la Jurnal.md.

Uzina Topaz din Chișinău a fost vândută luni, 9 octombrie. Potrivit surselor confidențiale ale Jurnal TV, pentru întreprindere s-au plătit 16 milioane de euro, deși valoarea ei reală ar depăși cifra de 40 de milioane de euro. Curios este faptul că reprezentanții Guvernului de la Chișinău nu s-au implicat în tranzacția cu pricina.

Uzina Topaz este afiliată corporației ruse de stat Rostec. Imediat ce Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii au aplicat Rusiei sancțiuni pentru invadarea Ucrainei, reprezentanții Rostec de la Chișinău cât și cei de la Moscova au început, în taină, tratativele de vânzare. Dacă Republica Moldova se alătura sancțiunilor internaționale, întreprinderea putea fi confiscată în folosul statului. Jurnal TV a solicitat o reacție de la Guvern, dar până la editarea acestui material, nu a primit niciun răspuns.

Tranzacția a intrat în vizorul Comisiei Naționale a Pieței Financiare, care a dispus blocarea înscrierilor prin modificarea proprietății fără aprobarea consiliului. Prima licitație în cazul Topaz a avut loc în luna mai curent. Prețul de start al activului era de peste un miliard de ruble rusești. La licitație au participat două companii. În data de 9 octombrie curent, printr-un proces orchestrat, Uzina Topaz a fost vândută cu aproape 16 milioane de euro companiei ”Business broker finance” («БИЗНЕС БРОКЕР ФИНАНС») administrată de rusul Denis Ipolitov, în spatele căruia ar sta de fapt controversatul om de afaceri, Arcadie Topalo, condamnat de prima instanță la cinci ani de închisoare, cu suspendare, pentru spălare de bani. Topalo deține în prezent monopolul pe piața produselor electronice din Republica Moldova și controlează cele mai mari trei magazine online de comercializare a electrocasnicelor. Profiturile declarate de pe urma acestor companii ar fi infime, de sub un milion de euro. La mijloc ar fi o schemă offshore. Mai exact, Topalo a introdus companii intermediare de la care ar achiziționa produsele, grosul profitului rămânând acolo. Este vorba de zeci de milioane de euro, anual.

Potrivit surselor Jurnal TV, Arcadie Topalo este una dinte principalele filiere, prin care Federația Rusă își finanțează oamenii de la Chișinău. Topalo deține, din 2021, compania de Handling, pe care a achiziționat-o de la Ilan Șor. Potrivit surselor confidențiale ale Jurnal TV, Topalo a reușit, prin controlul pe care îl deține la Aeroportul Chișinău și prin complicitatea Poliției de Frontieră și a Serviciului Vamal, să livreze în prima jumătate a anului curent în jur de zece mii de laptopuri performantele în Federația Rusă, sancționată acum de Occident. Suma pe care Topalo a încasat-o pentru aceste laptopuri se ridică la 16 milioane de euro. Este suma de bani, care s-a plătit pentru Uzina Topaz.

Arcadie Topalo este din anturajul lui Serghei Iaralov, persoana de încredere a fostului șef PD, Vladimir Plahotniuc. Directorul general al întreprinderii Topaz este cetățeanca Federației Ruse, Ina Linici, care anterior a deținut o funcție în administrația secesionistă de la Tiraspol, datorită generalului rus, Vladimir Antiufeev. Ina Linici figurează și în registrele agenților secreți ai Federație Ruse în Republica Moldova. Uzina Topaz se află sub controlul direct al cetățeanului rus Vladislav Darvai, care din 2019 este reprezentant comercial al Rusiei la Chișinău. Potrivit surselor noastre confidențiale, Vladislav Darvai ar proteja interesele Ambasadei Ruse la Chișinău prin actuali angajați ai Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova.

În slujba lui Arcadie Topalo s-ar afla figuri odioase din justiția Republicii Moldova, nevoite să demisioneze în ultima perioadă. Printre acestea sunt fostul procuror PCCOCS, Vitalie Busuioc, cel care i-a și instrumentat dosarul Topalo, fostul adjunct al CNA, Ilie Botnari sau fostul judecător Oleg Sternioală.

Numele Topalo a figurat în mai multe investigații de presă. În 2017, Topalo a fost acuzat că a înființat mai multe companii pe numele unor interpuși și a prejudiciat statul cu 37 de milioane de lei. Acesta și-a recunoscut vina și a achitat prejudiciul adus statului. El a fost condamnat pentru spălare de bani la cinci ani de închisoare, cu suspendare, pentru un termen de probă de un an.

Recent, Arcadie Topalo a fost pomenit în scandalul acuzațiilor de atac radier asupra unei rețele de clinici private din Republica Moldova, specializată în stabilirea diagnosticului. Arcadie Topalo nu a fost de găsit la telefon pentru a comenta situația cu Uzina Topaz.


1 comentariu

  1. Gainarii marca RM, escrocherii cu mafioti rusi, din care cauza RM prefera sa stea in zona gri. O sa vedeti voi investitori in RM cand o zbura porcul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *