Moldova

V. Filat: „Nu mai vrem să privim cu nostalgie în trecutul comunist”

„Astăzi este o zi cu adevărat deosebită. Este ziua în care R. Moldova este vizitată pentru prima dată în istorie de preşedintele CE, Jose Manuel Barroso. Dle preşedinte, bine aţi venit la Chişinău! Bine aţi venit în R. Moldova! 

Pentru noi, cei din R. Moldova, UE nu este doar o aspirație. Nu este doar un vis sau o idee abstractă. Nu este o alegere între Est și Vest, așa cum insistă unii. Uniunea Europeană este o viziune pe care vrem să o realizăm aici, în R. Moldova. O viziune pe care o vom construi pas cu pas în orașele și satele noastre. În școlile și spitalele noastre. Pe străzile și în casele noastre. O viziune care devine pas cu pas realitate.
Am ales Europa, pentru că nu mai vrem să privim cu nostalgie în trecutul comunist. Noi vrem să mergem înainte. (…)Am ales integrarea europeană, pentru că dorim să construim un stat în care cetățeanul poate schimba puterea prin metode democratice.

Din acest punct de vedere, stimate dle preşedinte Jose Manuel Barroso, vizita dvs. la Chişinău este o vizită care va consolida relațiile dintre R. Moldova și Uniunea Europeană. Va plasa ferm R. Moldova pe harta Europei. În inima Europei. În familia europeană căreia îi aparținem.
Acum trei ani, cu o mare întârziere, R. Moldova pornea pe un drum nou, un drum pe care putea să-l parcurgă doar cu ajutorul unor prieteni adevăraţi. Astăzi, vreau să vă mulţumesc, dle preşedinte Barroso, în numele tuturor cetăţenilor R. Moldova, pentru că Uniunea Europeană, statele membre şi dvs. personal ne-aţi fost alături şi la bine, şi la greu. Ați fost solidari cu noi în momente politice și economice foarte complicate. Ne-aţi ajutat să facem faţă unor provocări fără precedent. Ne-aţi ajutat să trecem cu fruntea sus peste toate obstacolele ce ne-au apărut în cale.

Acum pot spune cu mândrie că ţara mea, R. Moldova, este mai aproape ca oricând de Uniunea Europeană şi sunt sigur că, muncind mult, vom ajunge parte a marii familii europene. Vom ajunge acolo unde de drept este locul R. Moldova – în Uniunea Europeană.

Acum trei ani, integrarea europeană era doar un vis. Astăzi este un obiectiv real. Dar pentru a-l atinge mai avem să muncim mult, pentru că nu există cale ușoară spre prosperitate. Dar sunt sigur că, prin muncă şi dedicaţie, vom reuşi să construim o Moldova modernă.

În ultimii ani, cooperarea dintre R. Moldova şi UE s-a dezvoltat ca niciodată. Pentru prima dată în istoria relațiilor noastre, Bruxellesul recunoaște că Moldova merită să adere la Uniunea Europeană şi această constatare a unei realităţi vine ca şi consecinţă a acţiunilor concrete pe care le-am întreprins împreună. Anul viitor, urmează să semnăm un Acord de asociere și vom crea o zonă de liber schimb cu UE. Acest acord ne va permite să ancorăm R. Moldova în spațiul politic și economic european. Ne va permite să exportăm mai mult în Uniunea Europeană. Să creăm locuri noi de muncă. Să majorăm salariile și să asigurăm o calitate mai bună a produselor consumate de cetăţenii noştri. Sunt realizări importante, pe care ni le-am asumat în 2009 şi astăzi le realizăm pas cu pas.

Un alt acord important cu UE, spre semnarea căruia ne îndreptăm sigur, ţine de liberalizarea regimului de vize. Săptămâna trecută, Moldova a intrat în a doua și ultima fază a acestui proces. Acum nu mai este niciun dubiu că cetățenii R. Moldova vor putea călători fără vize în Uniunea Europeană. Împreună cu Comisia Europeană, muncim pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai curând.

Integrarea europeană nu ţine doar de viitor, ci și de prezent. Europa este prezentul nostru. Suntem o țară europeană cu cetățeni europeni. Sute de mii de concetățeni de-ai noștri călătoresc, studiază, muncesc sau trăiesc în Uniunea Europeană. Mii de locuri de muncă în Moldova sunt create datorită faptului că circa 50% din comerțul nostru extern este orientat spre UE.

Datorită asistenței UE, în ultimii trei ani am reușit să construim drumuri. Să renovăm spitale şi scoli. Datorită asistenței UE și a statelor membre, zeci de mii de oameni de la sate au apă în case, după ce au fost construite 1000 kilometri de apeducte noi. Mii de hectare de pământ arabil sunt acum irigate, lucru care ne-a permis să minimizăm efectele secetei. Mii de automobile circulă zilnic pe drumuri noi, de calitate europeană, iar în 2015 toate drumurile principale din ţară vor fi renovate. Acestea sunt câteva exemple de proiecte de care cetățenii Moldovei beneficiază zilnic.

Împreună cu UE punem bazele unei Moldove moderne şi prospere. Pentru aceasta reformăm instituţiile statului. Investim în infrastructură, în guvernare electronică. În reforma şcolilor şi a sistemului educaţional. În modernizarea sistemului de sănătate şi agricultură. În reforma poliţiei. În reintegrarea ţării și reglementarea problemei transnistrene. Facem aceste lucruri, pentru că vrem o ţară europeană. Cu şcoli europene. Cu drumuri europene. Cu poliţie europeană. Cu spitale europene. Dar mai ales cu o democraţie europeană.

Scopul nostru final e să transformăm R. Moldova dintr-o poveste de succes într-o realitate de succes.

Dragi prieteni!

Aş vrea să-mi închei discursul cu un citat al ilustrului Jean Monnet, unul dintre cofondatorii construcției europene care spunea: „Vom continua, vom continua, vom continua, pentru că popoarele Europei au un singur viitor – în Uniunea Europeană”. Şi eu sunt absolut sigur că vom reuşi să transformăm R. Moldova dintr-un partener al Uniunii Europene într-un stat membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *