Externe

Va fi gaz la iarnă? Șeful AIE: „Europa ar trebui să fie pregătită în cazul în care gazul rusesc este întrerupt”

Europa trebuie să se pregătească pentru ca situația în care Rusia va opri toate exporturile de gaze în această iarnă, susține șeful Agenției Internaționale pentru Energie, Fatih Birol. Oficialul susține că reducerile livrărilor din ultimele săptămâni este doar începutul.

Potrivit lui Birol, Moscova micșorează nivelul livrărilor, sub pretextul unor pretinse lucrări de întreținere, însă ar vrea să extindă măsura. Birol, citat de The Guardian, afirmă că astfel Kremlinul previne umplerea depozitelor europene, deoarece Rusia încearcă să câștige influență asupra regiunii.

„Europa ar trebui să fie pregătită în cazul în care gazul rusesc este întrerupt complet. Cu cât ne apropiem de iarnă, cu atât înțelegem mai bine intențiile Rusiei. Cred că reducerile sunt orientate spre evitarea umplerii depozitelor din Europa și creșterea influenței Rusiei în lunile de iarnă”, punctează acesta.

Statele membre ale Uniunii Europene încearcă să umple depozitele cu gaz, pentru a se pregăti de sezonul rece. Bunăoară, Germania le are pe jumătate pline și își propune să atingă ponderea de 90% până în noiembrie.

Sursa: Realitatea.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *