Economie

Va scădea sau nu tariful la gazele naturale? Explicațiile lui Andrei Spînu

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a explicat într-o postare pe canalul său de Telegram cum și la ce preț au fost procurate gazele naturale de către Republica Moldova. Acesta a precizat că încă din vara anului 2022, Guvernul a anunțat că se pregătește serios și responsabil pentru a trece cu bine de această iarnă. 

Una din acțiunile luate atunci a fost contractarea unui credit, de la BERD, de 300 mln EUR pentru procurarea rezervelor de gaz. În acest sens, începând cu data de 20 octombrie 2022 și până pe data de 10 ianuarie 2023, au fost organizate peste 100 de runde de licitații pentru a cumpăra gaz la cele mai bune prețuri de pe piață, transmite TV8.

„Conform procedurilor BERD, Energocom, în primăvara anului trecut a precalificat 7 companii pentru achiziția de gaz (7 companii). În fiecare zi, Energocom trimitea cererea de preț pentru acele companii și primea oferte. Erau selectate ofertele cu cel mai mic preț. La toate licitațiile au fost invitate PG, CNA, SIS, Reprezentanți din societate civilă, Serviciul Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Secretariatul Comunității Energetice, Corpul de control al Prim-ministrului, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerul Justiției, Agenția Proprietății Publice. Pe tot parcursul timpului s-a asigurat transparență maximă a procesului”, precizează Spînu.  

De asemenea, ministrul a relatat că gazul a fost achiziționat cu următoarele puncte de livrare: depozitele de stocare în Ucraina, punctul de interconectare Iași-Ungheni, punctul de interconectare Budinice, Slovacia-Ucraina. În costul gazului este inclus prețul de transport până la punctul de livrare menționate mai sus. Alte costuri de transport și/sau stocare sunt acoperite suplimentar de Energocom.  

Mai mult, Andrei Spînu a precizat prețul mediu de achiziție a gazului a fost de 965 EUR/1000m3, iar toate datele privind stocurile de gaze pe care țara noastră a reușit să le achiziționeze vor fi făcute publice după ce vor fi depășite toate riscurile de securitate.

El mai spune că Republica Moldova are suficiente stocuri de gaze pentru a trece cu bine de această iarnă, iar Energocom va continua să cumpere gaz de pe piețele internaționale.

La întrebarea dacă va scădea sau nu prețul la gaz, ministrul declară că ANRE este instituția responsabilă de stabilirea tarifului.

„O eventuală reducere a tarifului de gaz poate avea loc doar după ce ANRE va analiza toate costurilor ce țin de achiziția, transportarea, distribuția și furnizarea gazului către consumatori. Voi veni cu recomandarea către ANRE să analizeze în cel mai scurt timp aceste date și să decidă dacă sunt premise de reducere a tarifului. Până la acel moment, Guvernul oferă compensații pentru a ajuta oamenii sa treacă cu bine de această iarnă”, a conchis Spînu. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *