Externe

Va schimba cursul războiului? Ucraina negociază achiziția de drone de atac MQ-9 Reaper

Drona MQ-9 va avea suficientă rază de acțiune pentru a lovi adânc în Rusia, chiar și până la Moscova.

Ucraina negociază achiziționarea dronelor de atac grele MQ-9 Reaper („Reaper”) fabricate în SUA.

Revista Forbes a confirmat astăzi această informație.

Săptămâna trecută, oficialii ucraineni s-au întâlnit la Washington cu producătorul din California General Atomics. În timp ce guvernul SUA trebuie să aprobe orice astfel de vânzare, publicația notează probabil că discuțiile cu General Atomics au avut loc cu „undă verde” din partea administrației Biden.

Cu sprijinul guvernului SUA, aceste drone pot fi în mâinile piloților militari ucraineni în câteva zile , a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, K. Mark Brinkley.

Deși dezvoltatorul nu a specificat modelul de drona care a interesat Ucraina, publicația consideră că acesta este probabil Reaper-ul testat în timp.

MQ-9 Reaper este o dronă modular de recunoaștere și atac al Armatei SUA. Echipat cu un motor turbopropulsor, care permite viteze de peste 400 km/h.

Drona are șase puncte de suspendare. Poate transporta până la 4 rachete aer-sol sau până la 8 în varianta MQ-9A sau 4 rachete Hellfire și două bombe Mark 82 ghidate cu laser.

Experții cred că MQ-9 poate schimba dramatic cursul războiului. În comparație cu Bayraktar, experții numesc MQ-9 mai durabil în zbor și mai puțin vulnerabil la defensivă anti-aeriană rusească

“Drona turcească trebuie să opereze suficient de aproape de linia frontului, ceea ce o face mai vulnerabilă la loviturile aeriene și cu rachete rusești de pe aerodromuri. Cu toate acestea, MQ-9 are o rază de acțiune de la baze mai sigure. Și accesibilitatea Reaper este cea care poate fi de o importanță cheie,” – se precizează în material.

MQ-9 va avea suficientă rază de acțiune pentru a lovi instalațiile militare rusești chiar în Rusia, până la Moscova inclusiv.

Astfel de drone necesită un an de pregătire militară, dar General Atomics este încrezător că pot învăța rapid luptătorii ucraineni cum să le folosească.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *