Politică

Vadim Krasnoselski: Statutul de federație sau confederație este inacceptabil

„De 26 de ani trăim în condiții foarte dificile, de presiune constantă și tot felul de blocade. Situația actuală este încă o provocare, pe care noi desigur o vom depăși. Sunt profund convins că Republica Moldovenească Nistreană, din punct de vedere al dreptului internațional, are toate drepturile la propria statalitate. Altă cale nu avem. Orice formă de federație sau confederație este foarte periculoasă. Și dacă pierdem statalitatea, vom crea riscuri mari și un pericol mare, chiar și de reluare a acțiunilor militare. Sunt profund convins de acest lucru”, a mai spus Krasnoselski.

Liderul transnistrean amintește că în 2006, la un referendum organizat în regiune (pe care Chișinăul nu-l recunoaște, n.r.) majoritatea absolută a locuitorilor din stânga Nistrului a optat pentru suveranitatea Transnistriei, cu alipirea ei ulterioară la Federația Rusă. În acest context, vectorul rus și cel eurasiatic sunt esențiale în politica externă, a subliniat Krasnoselski. Liderul de la Tiraspol a mai spus că datorită Rusiei, cetățenii din regiune au acces la servicii medicale de calitate, la educație și valori culturale.

Cât privește relațiile cu partea dreaptă a Nistrului și procesul de negocieri, Vadim Krasnoselski spune că dialogul este important pentru a nu admite escaladarea situației. „Suntem deschiși să discutăm cu colegii noștri moldoveni oricare subiecte economice, culturale și de caracter umanitar. Ceea ce și facem. Dar în niciun caz pe agendă nu vor fi incluse subiecte care vizează statutul politic. Am mai spus că acesta este decis de popor – independența”, a declarat liderul de la Tiraspol.

Vadim Krasnoselski a comunicat că va expedia la adresa membrilor formatului de negocieri 5+2 solicitarea de a revedea inițiativa stabilirii controlului vamal comun între Moldova și Ucraina la postul vamal de la Cuciurgan. 

IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *